Consumatorii care primesc oferte cu tarife mari de la furnizorii de curent sau gaze, pentru reînoirea contractelor, nu trebuie să se sperie

Publicat de Rotar Mirela, 9 iunie 2022, 07:06
Potrivit prevederilor legale, în facturi nu se vor găsi valorile din contract ci preţul mediu de achiziţie, care se modifică de la o lună la lună, a precizat la RRA vicepreşedintele autorităţii de reglementare.
În aceeaşi măsură şi clienţii cu oferte de contract mici, vor avea pe facturi aceleaşi tarife determinate de preţul mediu de achiziţie, cel puţin pînă în martie anul viitor.
Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege cu explicaţii despre această prevedere legală mai puţin cunoscută:
Trebuie ştiut, şi e un lucru foarte-foarte important: în această Ordonanţă de Urgenţă 27, care se aplică de la 1 aprilie până la sfârşitului lunii martie 2023, este o regulă universală aplicabilă pentru absolut toţi clienţii din România de gaze şi de energie electrică, care spune în felul următor: „În fiecare lună furnizorii de energie şi de gaze vor factura faţă de client un preţ mediu de achiziţie a energiei şi gazelor, la care ei pot adăuga maxim 73 de lei pe megawatt-oră la energie electrică, iar la gaze 12 lei.” Din moment ce obligatoriu lună de lună preţul de achiziţie, care este variabil, poate să crească, poate să scadă, trebuie facturat către client, nicio ofertă nu are relevanţă. Evident, furnizorul este obligat să facă o ofertă în momentul în care un contract expiră, trebuie reînnoit; trebuie făcut un preţ acolo, dar preţul din oferte niciodată nu se va reflecta în facturi. În facturi, lună de lună, vor fi preţurile medii de achiziţii.