Consultare pentru IMM-uri, privind soluţionarea alternativă a litigiilor
Publicat de radiomures, 25 martie 2011, 00:00
În data de 04.04.2011, ora 16,00, la sediul Incubatorului Tehnologic şi de Afaceri ITA Pro-Energ Produse şi Tehnologii pentru Energie Durabilă al Universităţii Transilvania din Braşov – Corp J, et.3, sala J III 1 (strada Turnului Nr. 5, Braşov, Jud. Braşov) va avea loc Workshop-ul – dezbatere, având ca temă:
,,Soluţionarea alternativă a litigiilor : sprijinirea consumatorilor în solicitarea despăgubirilor”
Obiectivul workshop-ului îl constituie prezentarea metodelor de soluţionare a litigiilor în viziunea Comisiei Europene.
Mecanismele alternative de soluţionare a litigiilor (MAS), cunoscute, de asemenea, sub numele de ,,mecanisme extrajudiciare”, au fost dezvoltate în toată Europa, pentru a ajuta cetăţenii angajaţi într-un litigiu de consum, atunci când nu au reuşit să ajungă la un acord direct cu comerciantul. Aceste scheme folosesc de obicei o terţă parte, cum ar fi un arbitru, mediator sau un ombudsman, pentru a ajuta consumatorul şi comerciantul să ajungă la o soluţie.
Avantajul MAS este că oferă o flexibilitate mai mare decât mersul în instanţă şi pot răspunde mai bine nevoilor, atât ale consumatorilor, cât şi ale comercianţilor. Comparativ cu mersul în instanţă, aceste scheme sunt mai ieftine, mai rapide şi mai informale.
Propunerea Comisiei, pentru o directivă europeană, cu privire la mediere în materie civilă şi comercială, urmăreşte să asigure o relaţie sănătoasă între procesul de mediere şi procedurile judiciare, prin stabilirea unor norme UE comune, privind o serie de aspecte esenţiale ale procedurii civile. În cele din urmă, Reţeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC – Net) oferă consumatorilor informaţii şi asistenţă, privind accesarea unui MAS corespunzător într-un alt stat membru.
Contact : Dan Săvescu dsavescu@unitbv.ro, Marilena Radu marilenaradu@unitbv.ro.
Tel : 0268.548120; 0268.413000/240.