Constructorii români sunt la un pas de închiderea șantierelor

Publicat de MIRELA ROTAR, 15 martie 2022, 13:47
Este un avertisment lansat de Federația Patronatelor Societăților din Construcții către decidenții politici, în condițiile în care sectorul este grav afectat după crize succesive.
Din 2020, industria construcțiilor a avut parte de o criză accentuată a forței de muncă, de escaladarea prețurilor la materialele de construcții și energie, de falimentul unui important asigurător pentru contractele de execuție și în cele din urmă de criza declanașată de războiul din Ucraina.
Pentru a preveni închiderea șantierelor, FPSC a înaintat Guvernului o serie de propuneri de intervenție urgentă, inclusiv de evitare a riscului pierderii fondurilor europene, a declarat directorul general al Federației, Adriana Iftime:
Trebuiesc făcute modificări în legislația referitoare la achizițiile publice și legislația care reglementează contractele dintre constructor și beneficiar. E vorba de posibilitatea de a actualiza prețul contractului, în funcție de aceste creșteri care nu sunt datorate nici beneficiarului, nici constructorului. Dacă nu se iau măsuri urgente, multe șantiere se vor opri și forța de muncă va pleca în străinătate. Orice șantier care nu se adaptează, în sensul acceptării de beneficiar a majorării prețurilor la materiale și energie, este susceptibil de a intra în conservare.
Unul dintre primele efecte cauzate de oprirea temporară a activității pe șantiere este cel al scumpirii apartamentelor, estimează FPSC.
Adriana Iftime afirmă că la nivelul ministerului de resort se lucrează la ora aceasta pentru preluarea costurilor suplimentare generate de creșterea de prețuri.
Ceva mai optimist, antreprenorul și dezvoltatorul mureșean Remus Bența a vorbit în numele celor 360 de angajați din șase fabrici de materiale de construcții pe care le deține, menționând posibilitatea mutării în România a unor afaceri din Ucraina:
Cifrele și planificările pe care le avem ne arată business-uri noi care se vor reloca din Ucraina spre România. Din perspectiva costurilor, cumva e natural să se găsească anumite modalități prin care cetățeanul să câștige mai mult, cu alte cuvinte noi, antreprenorii, vom mări salarile celor care muncesc pentru noi astfel încât ei să poată să își plătească facturile. Scumpirea materialelor e dată de mai mulți factori, unul fiind materia primă care s-a majorat între 20 și 50 la sută. Pe de altă parte, cred că creditele se vor scumpi pentru antreprenori. Cred că rolul unui antreprenor este să știe să se adapteze situațiilor care îi apar în față. Din perspectiva mea, privesc lucrurile cu optimism; e o perioadă probabil de câteva săptămâni, după care lucrurile o să reintre în normal.
La ora actuală, sectorul construcțiilor deține în România 7 la sută din PIB, în condițiile în care în perioada de boom imobiliar 2006-2008 domeniul reprezenta peste 11 la sută, pentru ca în 2018 să scadă la sub 5 procente din Produsul Intern Brut al țării.
Valeriu Russu