Construcția Centrului de Arși la Tg. Mureș intră în linie dreaptă

Publicat de MIRELA ROTAR, 2 noiembrie 2020, 12:46 / actualizat: 2 noiembrie 2020, 20:20
Proiectul privind construirea unui centru medical de arși la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș va trece astăzi printr-o nouă etapă, astfel că lucrările de construcție ar putea demara în primăvara anului viitor.
Pe lângă centrul de arși vor fi reorganizate și fluxurile medicale ale spitalului, pentru o mai bună poziționare și conectare a departamentelor de urgență, ATI și chirurgie.
Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, dr. Claudiu Puiac:
Din câte știu eu, proiectul pentru clădirea nouă de Bloc Operator și noua Secție de ATI va intra în cursul zilei de astăzi pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici în comisia interministerială. După ce se vor aproba indicatorii tehnico-economici, în mod normal, următorul pas este o hotărâre de guvern care să aprobe acești indicatori. Urmează ceilalți pași privind finanțarea și aprobarea studiilor de fezabilitate și, probabil, chiar începerea procedurilor de achiziții pentru construcția acestei clădiri.
Necesitatea construirii a cinci centre de mari arși în România, două în București și câte unul în Târgu Mureș, Iași și Timișoara, a intrat oficial pe agenda guvernamentală înaintea accidentului din clubul Colectiv din București, respectiv în anul 2014. Atunci, autoritățile au decis punerea în practică a proiectului, mai ales că Banca Mondială oferea încă din 2012 o linie de finanțare în acest sens.
După accidentul de la Colectiv s-au modificat procedurile de intervenție pentru pacienții cu arsuri, astfel că la Târgu Mureș a fost desființat Compartimentul de Arși al Spitalului Clinic Județean.
Pacienții cu arsuri minore mai sunt tratați la Spitalul de Urgență Târgu Mureș, spune managerul instituției, dr. Claudiu Puiac:
Arșii cu procentaj mic de arsură corporală sunt tratați în cadrul Compartimentului de Chirurgie Plastică și Reparatorie sau dacă sunt copii în cadrul Secției de Chirurgie Pediatrică iar, conform Ordinului de Ministru, cei care depășesc peste 20% suprafață corporală arsură sunt transferați la spitalele de arși din București.
Proiectul are o valoare totală de circa 300 de milioane de lei și va dispune de 15 paturi pentru tratarea pacienților arși, un bloc operator cu 25 de săli de operație, o secție clinică ATI cu 44 de paturi, spații conexe și heliport. Tot în cadrul aceleiași ședințe interministeriale va fi aprobat și un proiect privind realizarea unui pavilion nou de medicină operațională de politraumă la Spitalul Militar de Urgență ”Regina Maria” din Brașov.
Obiectivul, în valoare de 135 de milioane de lei, prevede aproape 130 de paturi de chirurgie, dializă și 26 de pentru ATI.
Cristina Bulbescu