Constantin Brâncoveanu – omul acțiunilor cumpătate care a susținut independența Țării Româneşti
Publicat de radiomures, 9 noiembrie 2015, 10:23
Radio România Regional vă prezintă proiectul Eu Aleg România, 100 de români pentru istoria lumii. O sută de personalităţi din cultura sau ştiinţa care au marcat dezvoltarea lumii şi au îmbogăţit cunoaşterea universală.
Astazi vi-l prezentam pe Constantin Brâncoveanu.
Constantin Brâncoveanu a fost domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, el având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române.
Faptul ca a provenit dintr-o mare familie de boieri şi că era nepotul domnitorului Şerban Cantacuzino l-a pus în situaţia de a moşteni şi mai apoi de a spori o avere considerabilă, ceea ce i-a permis să susţină o politică financiară de independenţă a Ţării Româneşti.
Pe de altă parte numeroasele sale proprietăţi imobile, bunurile mobile şi sumele de bani depuse la bănci din străinatate au şi atras atenţia reprezentanţilor marilor puteri care înconjurau Muntenia.
Tocmai de aceea Brâncoveanu a fost omul acţiunilor cumpătate, el evitând să se poziţioneze decisiv în tabăra imperială austriacă, alegând să „cumpere” bunăvoinţa turcilor prin plata regulată a darilor şi prin „bacşişuri” vărsate chiar către însuşi sultan, căruia domnul Ţării Româneşti îi trimitea regulat sume mari de bani, dincolo de diversele forme de plăţi tributare.
Abilitatea sa de politician s-a văzut şi în faptul că zeci de înalţi funcţionari de la Constantinopol erau plătiţi de către domnitorul român pentru a fi „întelegători” cu Ţara Românească, ceea ce i-a adus supranumele de „Altin Bey” (prinţul aurului).
Constantin Brâncoveanu şi-a depăşit cu mult epoca, el întreţinând o reţea de agenţi şi spioni în toată Europa, domnul muntean fiind astfel informat asupra ştirilor de pe întregul continent şi informând la rândul său simultan taberele rivale. Citeşte continuarea pe www.eualegromania.ro