Consiliul Local din comuna mureșeană Sânger riscă să fie dizolvat
Publicat de Rotar Mirela, 21 septembrie 2022, 11:56 / actualizat: 21 septembrie 2022, 14:20
Motivele sunt legate de conflictele apărute între două grupuri de consilieri, ai primarului și ai opoziției, şi care nu sunt politice, ci personale și de afaceri.
Astfel, un grup de consilieri, reprezentat de Vasile Grec, a reclamat la Prefectura Mureș mai multe ilegalităţi comise de primarul comunei Sânger, însă spune că a primit doar răspunsuri vagi, neconcludente.
Vasile Grec susține că funcționarea CL Sânger e ilegală pentru sunt consilieri care au lipsit la 6 ședințe consecutive:
În 2020 Guvernul a dat la Sânger 500.000 de lei. Noi avem în construcție o grădiniță la care ne mai trebuia contribuția Primăriei, de 300 și ceva de mii. Domnul primar a zugrăvit o cameră și a cheltuit 279.000 de lei. Apoi, a fost o achiziție ilegală; deci dacă se depășește pragul legal, trebuie făcută licitație. Ca să o încredințeze direct, primarul a împărțit lucrarea în două și 180.000 de euro a dat la aceeași firmă pe același cod CPV (de achiziții publice), și acum avem proces pe rol pentru acest fapt. Codul Administrativ spune că lipsa de la trei ședințe pe durata a trei luni calendaristice, care duce la împiedicarea ședințelor, mandatul respectivului consilier încetează de drept. Noi avem 6 ședințe de la care consilierii dânsului au lipsit. și am solicitat ca în referatul secretarului primăriei către Perectură să se constate încetarea de drept a mandatelor consilierilor de la putere, ca atare Consiliul Local se poate desființa.
În replică, primarul Alexandru Măgheran a declarat pentru Radio Tg.Mureş că acuzele lui Vasile Grec sunt ”zero”, iar cei 4 consilieri locali care îl contestă nici nu domiciliază în Sânger.
Primarul spune că va cere Prefecturii Mureş dizolvarea Consiliului Local pentru că de 90 de zile acest for nu mai funcționează:
Am de-a face cu un om care vorbește așa, fără dovezi. Acel consilier local nu a depus jurământul, întrucât de 6 ori acest grup infracțional organizat se ridica de la masă și pleca, nu aveam cvorum. Prefectura, după 3 luni de neelaborare a vreunei hotărâri de Consiliu, ia la cunoștință de acest fapt. Acești oameni vor să conducă forțat localitatea, mi-au intentat vreo 40 și ceva de procese. Singura soluție pentru a debloca situația sunt alegerile anticipate, de Consiliu Local. Luna viitoare facem o informare și spunem că, întrucât nu s-a ținut nicio ședință, nu s-a luat nicio hotărâre, îndeplinim 90 de zile calendaristice și cerem dizolvarea Consiliului Local.
Prefectura Mureș precizează că, potrivit legii, trebuie să treacă nu 3, ci 4 luni fără activitate a unui consiliu local pentru a se declanșa procedura de dizolvare.
Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Damian Samoilă:
Ultima ședință a CL Sânger, legal întrunită, în cadrul căreia au fost adoptate hotărâri a avut loc în data de 28 iunie 2022. În lunile iulie, august și septembrie, Consiliul Local a fost convocat, însă nu s-a întrunit din lipsă de cvorum. Cu toate acestea CL Sânger nu se află într-una din situațiile de dizolvare prevăzute de legislația în vigoare, deoarece art. 143 din Codul Administrativ prevede că un consiliu local se dizolvă de drept în cazul în care nu se întrunește cel puțin într-o ședință ordinară sau extraordinară pe durata a 4 luni calendaristice consecutive, deși a fost legal convocat.
Astfel, potrivit legii, abia la 1 noiembrie s-ar putea întruni condiţiile pentru demararea procedurilor de dizolvare a Consiliului Local Sânger. Ulterior, decizia de organizare de alegeri pentru constituirea unui noi for legislativ aparține Guvernului României.
Valeriu Russu