Consiliile de Administraţie ale SRR și TVR au fost demise
Publicat de Corina Muntean, 11 mai 2021, 19:11
Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a respins azi rapoartele de activitate ale Radioului şi televiziunii Publice pentru anii 2017, 2018 şi 2019, iar automat Consiliile de Administraţie ale celor două Societăţi au fost demise. În această seară Parlamentul va desemna conduceri interimare la SRR şi TVR.
După prezentarea rapoartelor de activitate ale Televiziunii publice în plenul reunit al parlamentului nu au existat dezbateri generale, în schimb la discuțiile pentru Radioul public au existat replici în contradictoriu între reprezentanții puterii și ai opoziției. Președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai, din partea USR PLUS, explică faptul că deși posturile Radio România au înregistrat și în 2019 cel mai mare număr de ascultători de pe piața radio, iar SRR s-a menținut pe primul loc la nivel național în ceea ce privește cota de piață, în actuala conducere nu se regăsesc profesionişti, iar acesta este unul dintre motivele pentru care se propune respingerea rapoartelor de activitate.
Din opoziție, liderul de grup al PSD din Senat Lucian Romașcanu remarca, însă, că actuala putere PNL- USR PLUS – UDMR dorește să schimbe conducerea Radioului și Televiziunii publice doar din motive politice.
Lucian Romașcanu:
Ne vedem în situația de a trimite acasă niște oameni pe niște rapoarte favorabile lor, dar pentru că politica vrea altfel. Aveam o lege în parlament, vă pregătiți să faceți alta pentru Radio și pentru TVR pentru a crește numărul de sinecuri politice în loc să-i puneți pe aceşti oameni profesioniști pe care îi clamați.
În replică, președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai, reprezentantul USR PLUS, menționa că, printre altele, în cele două instituții este nevoie de o mai mare transparență a deciziilor.
Iulian Bulai:
Dacă vrei să conduci bine aceste instituții propui profesionalizarea resursei umane, propui oameni de top în conducere, propui altceva! Lucrul ăsta trebuie să se întâmple și nu s-a întâmplat. Aveți dreptate, da, Radioul funcționează mai bine decât TVR, ajunge la mai mulți oameni! Este corect, dar nu este meritul dumneavoastră.
Plenul Parlamentului va decide în această seară conducerea interimară a Radioului și Televiziunii Publice, după ce candidații propuși de grupurile parlamentare vor fi audiați de comisiile reunite pentru cultură.