Consecințe ale creșterii taxelor pe consum în România
Publicat de Corina Muntean, 8 decembrie 2023, 11:30 / actualizat: 8 decembrie 2023, 15:15
Creșterea taxelor pe consum în România duce la o intensificare a acţiunilor de control al autorităților. Astfel, Consiliul Concurenţei şi ANAF monitorizează permanent modul în care sunt respectate prevederile ordonanței de plafonare a preţurilor la anumite produse de bază, iar controalele vor continua și anul viitor.
Modificările aduse taxelor pe consum – TVA, accize, taxa pe adaosul de zahăr – precum şi legislaţia privind plafonarea adaosului comercial vor aduce un efort suplimentar de interpretare şi implementare a normativelor, dar şi acţiuni multiple de control şi risc crescut de aplicare a unor sancţiuni pentru producători, furnizori, distribuitori şi comercianţi. Atenționarea vine de la compania financiară PwC România, în contextul unei inflații ridicate. Întrucât inflația se va reflecta în preţuri destul de repede, acestea vor scădea puterea de cumpărare şi consumul, afectând atât consumatorii, populaţia, cât şi producătorii şi comercianţii, susțin specialiști fiscali.
Similar altor ţări din UE, precum Ungaria şi Croaţia, autorităţile au aplicat încă din vară măsuri de plafonare a preţurilor prin OUG 67/2023, cu scopul de a susţine consumatorii afectaţi negativ de inflaţie. Practic, pentru anumite produse din coşul de bază, cota de adaos comercial a fost plafonată la 20% pentru procesatori şi comercianţi şi la 5% pentru toţi distribuitorii pe lanţul de distribuţie.
Conform sursei, atât Consiliul Concurenţei, cât şi ANAF, prin Direcţia Generală Antifraudă, au fost extrem de active în monitorizarea şi verificarea modalităţii de aplicare a Ordonanţei şi s-au văzut cazuri de sancţionare efectivă pentru încălcarea cotelor de adaos, iar aceste controale vor continua și în viitor.
Taxa pentru băuturile cu conţinut de zahăr există şi în alte ţări, cum ar fi Franţa, Belgia, Portugalia, Ungaria, dar în variante diferite. De la 1 ianuarie 2024 România introduce accize pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este mare mai mare decât 5g.
În plus, conform PwC România, s-a abrogat cota de 5% pentru produsele bio, astfel încât pentru acestea se va aplica ori cota de 9%, ori cea de 19%, în funcţie de cantitatea de zahăr din produs. Majorările de cote și revenirea lor la nivelul standard sunt impuse de faptul că România are mari probleme de colectare a TVA, cu una din cele mai mici rate la nivel european, iar Comisia Europeană a arătat în mod expres că reducerea unor cote de TVA nu a ajutat la îmbunătăţirea colectării acestei taxe.
În plus, deficitul de colectare şi se referă la extinderea plajei de produse şi/sau servicii cu cote reduse în ultimii ani şi implicit scăderea ratei efective de TVA pentru total consum’, au subliniat specialiştii.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.