Confuzie totală pe tema asigurărilor obligatorii a locuinţelor!
Publicat de radiomures, 29 iulie 2011, 00:00
Majoritatea românilor ştiu că doar de anul viitor acestea devin obligatorii, însă Ministerul Administraţiei şi Internelor a clarificat situaţia, astfel că din data de 5 august 2011 se aplică amenzi celor care nu au încheiat o asigurare de acest tip.
De o lungă bucată de vreme, românii sunt bulversaţi de comunicatele instituţiilor care au tangenţă cu asigurarea obligatorie a locuinţei. Au existat interpretări diferite ale Legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, care au creat o serie de confuzii.
Un membru al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Biro Albin, declara, în urmă cu o lună la Târgu Mureş, că doar de anul viitor, din august, asigurările de locuinţe devin obligatorii.
De asemenea, au existat mai multe date privind intrarea în vigoare a legii şi anume 15 ianuarie, 15 iulie iar acum 5 august 2011.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a încercat să restabilească ordinea în privinţa termenului-limită până la care românii sunt obligaţi să încheie asigurarea obligatorie a locuinţei, care este 5 august 2011, anunţând că, de la această dată, primarii pot aplica amenzi pentru lipsa asigurării.
Informaţiile sunt confirmate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, potrivit căreia listele cu locuinţele neasigurate vor fi puse la dispoziţia primăriilor, amenzile fiind cuprinse între 100 şi 500 de lei.
Reprezentanţii mureşeni ai societăţilor de asigurare spun că au avut mult de suferit din cauza informaţiilor contradictorii furnizate prin mass-media, astfel că au fost cazuri în care târgumureşenii şi-au cerut banii înapoi pe poliţa încheiată.
La nivel naţional doar 40% dintre români şi-au încheiat o asigurare obligatorie pentru locuinţă, spune directorul unei societăţi de asigurări din Târgu Mureş, Aurel Cioca.
Confuzia târgumureşenilor cu privire la data încheierii acestor asigurări este cu atât mai mare cu cât au auzit chiar la postul nostru de radio declaraţii privind amânarea termenului. Sunt însă şi persoane care nu vor încheia asigurare deoarece nu au bani.
Potrivit legii, asigurarea obligatorie a locuinţei costa 20 de euro pentru casele cu structură de beton, la o valoare asigurată de 20.000 de euro, şi 10 euro pentru casele din chirpici sau cărămidă nearsă, valoare asigurării fiind de 10.000 de euro.
Riscurile pe care le acoperă asigurarea obligatorie sunt cutremure, alunecări de teren şi inundaţii, însă unele societăţi de asigurare iau în calcul şi alte riscuri, precum incendiul şi furtul.
De asemenea, persoanele care doresc o valoare mai mare a sumei asigurate pot încheia asigurări facultative, care le exclud pe cele obligatorii.
Cristina Bulbescu