Conflictul medicilor de familie, aplanat deocamdată
Publicat de Rotar Mirela, 22 ianuarie 2024, 12:12 / actualizat: 28 ianuarie 2024, 20:06
Medicii de familie și medicii specialiști din ambulatoriile de specialitate (policlinici) au renunțat la proteste și vor lucra în continuare în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
După două zile de proteste, inclusiv la Târgu Mureș, aceștia au obținut la negocierile cu CNAS menținerea tarifelor din 2023 până în vară, precizează președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, dr. Luminița Boitor:
Deocamdată, am obținut aceeași finanțare pe contractul actual până în iunie. După aceea, vom vedea cum merge lucrurile. Sperăm să obținem aceeași finanțare. Dacă nu, vom relua protestele și ne vom mobiliza din nou. În rest, vor fi negocieri pe comisiile de sănătate în săptămâna viitoare pentru a vedea normele din contractul nou iar protestul l-am temporizat. Subiectele care ne dezavantajau și pentru care am protesta, au fost rezolvate parțial, în procent de 90%.
Sunt mulțumiți, deocamdată, de soluția la care s-a ajuns și reprezentanții Patronatului Medicilor de Familie, care așteaptă o normalizare a situației din a doua jumătate a anului.
De asemenea, peste 90% din serviciile medicale oferite în luna decembrie au fost achitate de CJAS Mureș, precizează președintele Patronatului Medicilor de Familie Mureș, dr. Iulia Băilă:
Pot să spun că pentru o perioadă scurtă, veștile sunt bune. Așteptăm publicarea lor în Monitorul Oficial cu noile valori ale punctului. Nu considerăm problema rezolvată, ci doar temporizată. Pentru luna decembrie, facturile le-am primit în proporție de 92% și au și intrat banii. Activitatea continuă în mod obișnuit și sperăm că intrăm într-o normalitate din iunie. Deci, până în iunie, cel puțin, activitatea noastră continuă.
Principala nemulțumire a medicilor de familie a fost publicarea propunerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate privind scăderea tarifelor decontate cabinetelor în 2023.
Dacă în momentul de față fiecare medic de familie încasează 12 puncte per capita (pentru fiecare pacient înscris pe listă) și 10 puncte per serviciul medical, propunerea CNAS era de scădere la 7,7 lei per capita și 6,2 lei per serviciu.
Autor: Cristina Bulbescu