Conflictul din Ucraina neliniștește IMM-urile
Publicat de MIRELA ROTAR, 8 martie 2022, 14:54 / actualizat: 10 august 2022, 21:57
Declanșarea războiului din Ucraina a adâncit și mai mult criza economică cu care se confruntă Europa în ultimii circa doi ani.
Lipsa gazului rusesc se reflectă deja în piețele internaționale, prețurile energiei fiind în continuă creștere. În aceste condiții, întreaga perspectivă a oamenilor de afaceri se schimbă, este de părere președintele Federației Patronale a IMM-urilor din Regiunea Centru, Radu Bălănean:
În afară de faptul că se creează o criză energetică la nivel european, care ne afectează implicit, noi nu am reușit încă să ne reechilibrăm după toată această criză creată de problema sanitară. Chiar dacă se ridică restricțiile, rata de infectare este, în continuare, mare. Acum s-au modificat prioritățile. Noua criză energetică va afecta, evident, în continuare, mediul economic, nu discutăm doar de IMM-uri, ci și de alte întreprinderi, iar aceasta va crea inclusiv probleme legate de locuri de muncă. Ar putea fi disponibilizări, IMM-urile s-ar putea închide, o bună parte, o parte deja și-au oprit activitatea, cel puțin temporar.
Radu Bălănean a observat și o reticență a investitorilor de a deschide afaceri sau a se extinde în zonele apropiate de conflictul militar:
Incertitudinea blochează oarecum și noile proiecte pentru că există foarte mari rezerve, inclusiv din partea investitorilor, să vină într-o zonă foarte aproape de zona de conflict. Sperăm că este pe termen scurt, dar ce constat eu, în zona aceasta, a IMM-urilor, este un număr mic, să sperăm că nu va fi un număr mare, dar încep să își regândească viitoarele investiții, nu în România, să le facă altundeva. Lumea este în panică, deocamdată este în panică.
Soluțiile pentru depășirea crizei, susține Radu Bălănean, pornesc de la regândirea afacerilor și adaptarea lor la noile condiții, dar depind și de implicarea statului în sprijinirea investitorilor.
Raluca Creț