Conflict de muncă nesoluționat la Azomureș

Publicat de radiomures, 25 februarie 2016, 11:53
Sindicatul Alternativa 2002 din combinat a declanșat, vinerea trecută, conflictul colectiv de muncă deoarece nu s-a ajuns la un acord cu patronatul în privința majorărilor salariale.
În momentul de față, salariile din Azomureș se situează între 1.100 și 2.000 de lei net, incluzând toate sporurile existente.
Sindicaliștii doresc, în schimb, sporuri de 100% pentru zilele de sâmbătă lucrate, o primă anuală, și un salariu mărit cu circa 200 de lei.
Vicepreședintele Sindicatului Alternativa 2002 din Azomureș, Maria Dăndărău:
Am ajuns la această situație neplăcută la care nu ne-am fi așteptat având în vedere anul 2015 în care salariații au fost alături de conducere în toată perioada în care s-au făcut investiții și au fost externalizări. Dar ne-am blocat în negocieri iar diferențele dintre noi reprezintă, de fapt, undeva la 600.000 de euro pe an pentru toți salariații. Nu înseamnă nici 12% din creșterea total cheltuieli cu salariile deși știm că prin salariul minim s-a crescut cu 18%.”
După ce sindicaliștii și patronatul Azomureș nu au ajuns la un acord, astăzi s-a desfășurat etapa de dialog social, la Prefectura Mureș, care s-a desfășurat însă cu ușile închise.
Următoarea etapă prevăzută de lege este concilierea, sub tutela Inspectoratului de Muncă.
Reprezentanții Azomureș spun că ei sunt dispuși să ofere o creștere salarială de 14 procente, însă calculul e diferit de cel al sindicatelor, care nu au inclus prima anuală în calculul salariului de bază.
Purtătorul de cuvânt al Companiei Azomureș, Ovidiu Maior:
Avem speranța că vom ajunge la un numitor comun în ceea ce privește creșterea salarială. Este o ofertă care este, în sume nete, oarecum apropiată și de aceea suntem încrezători că vom ajunge la un numitor comun și se va semna contractul colectiv de muncă. În procente, ceea ce oferă patronatul este undeva în jurul a 14%, creștere salarială, iar sindicatul are o altă propunere.”
Potrivit informațiilor furnizate de sindicaliști, combinatul Azomureș are la ora actuală mai puțin de 1.400 de angajați, după reorganizarea activității.
În anul 2015, cheltuielile cu personalul au reprezentat 4,9% din totalul cheltuielilor, în timp ce salariile au reprezentat 4,77%.
Este vorba de 17,6 milioane de euro cheltuiți pentru salarii, în timp ce costurile societății pentru pornirea unei instalații modernizate s-au cifrat la 38 de milioane de euro.
Profitul estimat al societății pe anul 2015 este de peste 27 milioane de euro, deși o parte din instalații au fost oprite o perioadă îndelungată de timp pentru modernizare.
Cristina Bulbescu
Foto: www.turnucustiri.ro