Conferință științifică internațională în județul Covasna

Publicat de radiomures, 23 august 2017, 10:48 / actualizat: 23 august 2017, 20:21
Peste 70 de specialişti din ţară şi străinătate şi-au anunţat participarea la cea de-a 13-a ediţie a Conferinţei ştiinţifice internationale “Apele minerale în Bazinul Carpatic”, care se va desfăşura în perioada 24-27 august în municipiul Sfântu Gheorghe.
Conferinţa itinerantă este organizată pentru prima dată în judeţul Covasna, iar la aceasta vor lua parte specialişti din România, Ungaria, Slovacia şi Ucraina, reprezentând universităţi, autorităţi locale, instituţii publice şi companii.
Potrivit organizatorilor, în cadrul conferinţei se va discuta despre resursele de apă minerală din Bazinul Carpatic şi despre importanţa strategică a acestora, precum şi despre apele minerale curative, care au o valoare inestimabilă, dar care nu sunt suficient exploatate şi valorificate.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor a declarat că numai în judeţul Covasna există peste 600 de izvoare de apă minerală.
Potrivit directorului Asociaţiei Aquasic din Sfântu Gheorghe, Nagy Jozsef industria apelor minerale este în declin în judeţul Covasna, unde funcţionează în prezent cinci unităţi de îmbuteliere, la Vâlcele, Malnaş, Şugaş Băi, Bodoc şi Biborţeni.
În programul conferinţei sunt cuprinse şi vizite de studiu la Băile Balvanyos, peştera Pucioasa din Turia, lacul Sfânta Ana şi rezervaţia Tinovul Mohoş, precum şi lansări de carte.
Conferinţa este organizată de Universitatea Sapientia, Asociaţia Aquasic şi Consiliul Judeţean Covasna, în parteneriat cu instituţii şi asociaţii din Ungaria şi Slovacia.
Mara Deleanu