Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) spune că economia mondială va înregistra în 2021 cea mai rapidă creştere din ultimii 50 de ani
Publicat de Corina Muntean, 20 septembrie 2021, 09:46
Economia mondială ar urma să înregistreze în acest an cea mai rapidă revenire din ultimele cinci decenii, însă adâncirea inegalităţilor dintre ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare riscă să submineze acest avans. Anunțul aparține Conferinţei ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), care ia în considerare discrepanța tot mai mare dintre bogații și săracii lumii.
După contracţia de 3,5% înregistrată anul trecut, Produsul Intern Brut mondial ar putea înregistra un avans de 5,3% în 2021, graţie intervenţiilor ‘radicale’ ale factorilor politici şi a succesului, chiar dacă incomplet, al campaniilor de vaccinare din economiile dezvoltate. Organizaţia adăugă că avansul economiei mondiale ar putea încetini la 3,6% anul viitor. Însă multe state din emisfera sudică au fost lovite în mod deosebit de puternic de pandemie, iar constrângerile fiscale şi lipsa de autonomie monetară precum şi un acces redus la vaccinuri ar putea escalada tensiunile economice la adresa statelor în curs de dezvoltare. ‘Adâncirea acestor decalaje, atât interne cât şi internaţionale, va face ca rezilienţa şi creşterea să fie un lux de care se vor bucura doar puţini privilegiaţi. Fără politici curajoase care să relanseze multilateralismul, revenirea post-pandemie nu va fi una egală şi nu va răspunde la provocările actuale’, a declarat secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan.
Organizaţia a propus un sprijin internaţional pentru introducerea vaccinurilor în ţările în curs de dezvoltare şi o mai bună coordonare a politicilor între ţările importante ca instrumente pentru a stimula expansiunea. ‘Chiar şi fără obstacole semnificative, economia mondială va reveni la trendul înregistrat în 2016-2019 abia în 2030’, estimează UNCTAD. Cât despre România, creșterea economică din acest annu are cum s-o egaleze pe cea de dinainte de pandemiei, dar poate fi semnificativă la nivelul PIB-ului. Este vorba de o creștere de peste 7 % în planurile guvernamentale, confirmat de FMI, care ar putea acoperi solicitarea de creștere a salariului minim pe economie.
Numai că piața energetică a luat-o razna de câteva săptămâni, iar tarifele duble la electricitate și gaze tind să submineze eforturile Executivului, nevoit să intervină pentru a compensa pierderile suferite de clienții casnici. În plus, majoritatea antreprenorilor români (62%) nu resimt creşterea economică anunţată de Guvern arată studiul CIEL România, situaţia fiind amplificată şi de majorarea costurilor cu furnizorii, odată cu amplificarea inflației.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.