Concurs gastronomic tradițional pe Valea Gurghiului

Publicat de radiomures, 19 august 2018, 14:08 / actualizat: 20 august 2018, 12:57
Bucătarii prezenți în acest week-end la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Văii Gurghiului s-au întrecut într-un concurs gastronomic de preparat topcit, un meniu tradițional specific zonei.
Au concurat localitățile Hodac, Gurghiu, Ibănești, Solovăstru și Reghin, iar câștigătoare a fost comuna Hodac, însă toți participanții au fost premiați.
Bucătarii au avut la dispoziție făină de mălai, brânză, ceapă și slănină pentru a găti mâncarea pe care o consumau țăranii din zonă când se întorceau obosiți de la munca câmpului sau de la pădure.
Fiind vorba despre un meniu greu, hipercaloric, topcitul se mănâncă cu murături sau cu ceapă și, desigur, se bea un pahar de țuică înainte și unul de vin după, spune Ioan Ţeugea, bucătar și proprietar de restaurant în Reghin:
Este un topcit care îți aduce aminte de copilărie și depinde cum îl pregătești, cum călești ceapa, cum prăjești slănina, pe urmă brânza care este principala materie primă, pe urmă și mămăliga. Într-adevăr, fiind o zonă tradițională, noi am ţinut cont și de obiectele tradiționale, cum sunt tacâmurile. Dar, în general, toată lumea s-a prezentat foarte, foarte bine în domeniul topcitului.”
Competiția gastronomică a fost dedicată exclusiv primăriilor care participă la festival, spune reprezentanta Consiliului Județean Mureș, membru al juriului, Sanda Vițelar:
Premiul cel mare este un vițel dar ce pot să vă spun e că în fiecare an e foarte greu de luat decizia cine câștigă premiul cel mare, de aceea am pregătit și premii de consolare. Colegii noștri au pregătit câte o damigeană goală pentru fiecare primărie participantă.”
Festivalul Văii Gurghiului, ajuns la a XIII-a ediție, se desfășoară pe platoul Fâncel din comuna Ibănești.
Manifestarea promovează cultura autentică din zonă, motiv pentru care la festival sunt prezentate, în general, produsele gastronomice tradiționale și este promovat folclorul zonei.