Concurență neloială din Ucraina pentru cultivatorii și producătorii români de zahăr
Publicat de Stan Lucian, 14 februarie 2024, 17:00
Producătorii români acuză că legile împotriva produselor din Ucraina nu își ating scopul, zahărul de origine ucraineană continuă să fie prezent pe rafturile marilor lanțuri de magazine la prețuri de dumping, conform afirmațiilor procesatorilor locali și cultivatorilor de sfeclă.
Fabrica de Zahăr Luduș a menționat într-o notificare către Guvern că unul dintre cei mai mari retaileri alimentari din România a achiziționat mai puțină marfă decât s-a convenit inițial. Cu toate acestea, comerciantul care a redus achizițiile de zahăr produs local își atrage clienții oferind zahăr la prețuri sub 4 lei, echivalent cu costul producției unui kilogram de zahăr din sfeclă de zahăr românească.
Mihaela Neagu, proprietarul fabricii, susține că OUG 84/2023 de protejare a importurilor nu se aplică, iar problema e la vamă, unde zahărul ucrainean tranzitează Bulgaria și apoi tirurile intră în România neverificate:
Necazul nostru este că zahărul din Ucraina e vândut în România la 500 de euro tona și noi producem la 650 de euro (tona, n.n.). Pentru că noi nu avem nici gaze, nici salarii subvenționate, ei sunt pe stare de urgență, ei fac cantități foarte mari, și noi nu putem fi competitivi, iar supermarketurile zic: “nu te iau, că ești prea scump, iau din Ucraina”. Dacă e interzis zahărul din Ucraina, cum de este la raft? Și dacă e interzis de două luni, ce stocuri puteau să mai fie? Când supermarketurile fac promoții cu 3,99 lei kilogramul, ne-au terminat! Iar noi îl dăm cu 4-5 lei… Adică 900 de euro tona, media la nivel european, ca să putem să stăm și noi în niște costuri.
Mihaela Neagu nu știe ce se mai poate face, în condițiile în care mii de tone de zahăr produs Luduș riscă să rămână pe stoc:
Nu știu ce demersuri se mai pot face, pentru că eu sunt speriată, am contractat 8500 de hectare de sfeclă. Dacă fac 60.000 de tone de zahăr și ăștia mă lasă cu zahărul în fabrică, o să bage în comerț (zahăr, n.n.) din Ucraina, eu o să stau să mă uit la producție iar fermierii or să aștepte banii. De exemplu, e o firmă cu un singur angajat care a băgat 2000 de tone din Ucraina. Păi se compară cu noi, care avem 200?!
Zahărul ucrainean vine în România prin Bulgaria, confirmă producătorul de sfeclă de zahăr din Luduș, Dorel Istrate, care recunoaște că din vară fermierii români pot fi afectați de scăderea prețului de achiziție la sfeclă:
Fabrica de zahăr a avut ceva contracte și nu a mai dus zahăr, pentru că (ei, n.n.) au găsit pe piață mai ieftin. Din Ucraina a ajuns în Bulgaria, de unde a venit încoace. Pe fermieri îi amână până în vară sau mai încolo. Astăzi nu ne afectează, dar, dacă scade prețul în continuare, ne dăm seama că ne afectează, pentru că, la noi, contractul e legat de prețul zahărului. Dacă prețul la zahăr urcă, crește prețul la sfeclă, dacă scade, ne scade prețul la sfeclă, deci clar că ne afectează și o să scadă din vară prețul.
Reprezentanții cultivatorilor de sfeclă de zahăr și ai fabricii de zahăr Luduș, singurul producător autohton, semnalează într-o notificare către Guvern și Autoritatea Vamală că legislația care a impus restricții asupra importurilor de zahăr din Ucraina nu își atinge obiectivul, deoarece piața locală continuă să fie inundată de produse ieftine din afara țării.
Însă, în condițiile în care actele normative nu sunt puse în aplicare, fermierii spun că vor recurge din nou la manifestări de protest.
Autor: Valeriu Russu