Ascultă Radio România Mureș Live

Concert în memoria Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României

Concert în memoria Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României

Publicat de radiomures, 13 decembrie 2017, 21:16

Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio onorează memoria Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, vineri, 15 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio. Orchestra şi corul vor interpreta lucrarea Un Recviem German, op. 45, de Johannes Brahms.

La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul Cristian Mandeal, iar soliştii invitaţi ai serii vor fi soprana Cristina Grigoraş şi baritonul Balla Sándor. Corul Academic Radio este pregătit de Ciprian Ţuţu.

Cu sute de concerte dirijate în peste 35 de ţări de pe 4 continente, Cristian Mandeal şi-a cucerit o excelentă reputaţie naţională şi internaţională, atât datorită performanţelor sale muzicale, cât şi implicării sale recente în evoluţia Orchestrei Române de Tineret.

Solistă a Operei Naţionale din Iaşi, soprana Cristina Grigoraş a fost premiată la concursuri naţionale şi internaţionale de canto şi abordează atât roluri de operă, cât şi din repertoriul vocal-simfonic.

În prezent solist al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, baritonul Balla Sándor a colaborat cu operele şi filarmonicile din România, dar a evoluat şi pe scene prestigioase din Europa sau Statele Unite.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziţiona şi la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

Biografii

Cristian Mandeal

Cristian MandealÎn cei 45 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România. A studiat la Conservatorul Ciprian Porumbescu timp de 10 ani (1965-1975) pianul, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu). Şi-a completat ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974-1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977-1980), Cluj-Napoca (1980-1987) şi Bucureşti (1987-2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, ediţia 2001 şi 2003.

Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii George Enescu (1991-2009), a ridicat nivelul acesteia la înalte cote, lăsând în urmă o instituţie etalon pentru România. În acest răstimp a fost restaurată şi modernizată clădirea Ateneului Român (1991-2003). S-au realizat din venituri proprii dotări complexe în infrastructură şi în orchestră. Repertoriul a fost constant îmbogăţit şi înnoit. Au avut loc peste 30 de turnee, în Europa şi în Asia. S-a realizat o discografie relevantă pe CD şi DVD, printre care integralele Enescu şi Brahms. Au avut loc o serie de concerte eveniment de răsunet naţional şi internaţional şi o constantă participare la toate ediţiile Festivalului Enescu, atât prin implicarea tuturor formaţiilor muzicale ale instituţiei, cât şi prin participări individuale ale artiştilor de prim rang. S-a reînfiinţat Orchestra de Cameră a Filarmonicii, formaţie de elită selectată din cadrul orchestrei simfonice, cu stagiuni, turnee şi înregistrări proprii.

În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost director artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999-2002) şi al Orchestrei Naţionale Basce – San Sebastian (2001-2008), Dirijor Permanent la Orchestrei Haydn din Bolzano şi Trento (2000-2003); a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Halle Manchester (2003-2008), primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Copenhaga (2006-2013) şi al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006-2007).

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. A dirijat opera Oedipe în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh, 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005). Din 2008 este Preşedintele Societăţii George Enescu din Londra.

A realizat sute de minute de imprimări de radio şi a înregistrat pe LP, CD şi DVD pentru Electrecord, BMG Ariola, AIX Record (SUA), Claves, Bis şi Nimbus. A realizat 3 CD-uri aniversare ale Filarmonicii George Enescu, la 125, 135 şi 140 de ani. Este membru, dar şi preşedinte în juriile unor concursuri internaţionale de dirijat.

Cristian Mandeal a primit numeroase premii şi distincţii. Este cetăţean de onoare al oraşului Braşov şi Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca. Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008, ridicând-o în acest scurt răstimp la un nivel de autentic brand naţional, cu numeroase şi prestigioase participări în marile săli de concerte şi festivaluri din România şi din Europa, la care se adaugă şi o discografie proprie.

Cristina Grigoraş

Cristina GrigorasAbsolventă a Liceului de Artă Octav Băncilă din Iaşi, la clasa prof. Veronica Ambrozie, Cristina Grigoraş şi-a continuat formarea muzicală cu studii universitare şi de masterat la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, unde a studiat cu prof. Adriana Severin.

A participat la cursuri de măiestrie interpretativă susţinute de Mariana Nicolesco, Marina Krilovici, Maria Slătinaru Nistor, Marius Vlad Budoiu, Viorica Cortez, Vasile Moldoveanu, Lucia Papa, Eleonora Enăchescu, Alain Nonat şi Andreas Weller.

În perioada 2003-2012 a fost artist liric în cadrul corului Operei Naţionale Române din Iaşi, între 2004 şi 2007 a fost colaborator permanent al corului Gavriil Musicescu al Filarmonicii Moldova din Iaşi, iar din 2012 până în prezent este solist vocal la Opera Naţională Română din Iaşi.

A obţinut premii la concursuri naţionale şi internaţionale de canto precum: Premiul III – Concursul Vincenzo Bellini, Italia (2013), Premiul III – Concursul liedului românesc, Braşov (2011), Premiul III – Concursul Vacanţe Muzicale, Piatra Neamţ (2011), Premiul pentru Interpretare Muzică Românească – Concursul Naţional de Interpretare a Liedului Ionel Perlea, Slobozia (2004), Premiu special – Concursul Internaţional Sabin Drăgoi, Timişoara (2009), Premiul Georges Bizet – Concursul Internaţional de Operă Franceză oferit de Georges Bizet Association France (2008), Premiul I – Concursul Studenţii cantă Enescu, Iaşi (2005), Premiul II şi Premiul Valentin Teodorian – Concursul Naţional de Interpretare muzicală Mihail Jora, Bucureşti (2003), Premiul Achim Stoia – Concursul naţional Studenţii cântă Enescu, Iaşi (2003), Premiul II – Olimpiada Naţională de Interpretare Muzicală, secţia canto, Arad (1999), Premiul II – Concursul de Interpretare Muzicală George Georgescu, Tulcea (1999).

A colaborat cu Opera Braşov, Opera Craiova, Teatrul Muzical Nae Leonard, Filarmonica Botoşani, Filarmonica Moldova, Casa de Cultură a Studenţilor, Ateneul şi Palatul Culturii Iaşi şi a efectuat turnee cu Opera Naţională Română Iaşi şi Filarmonica Moldova Iaşi în Germania, Austria, Elveţia, Italia, Franţa şi Olanda. Soprana Cristina Grigoraş abordează cu succes atât roluri din opere cât şi repertoriul vocal-simfonic.

Balla Sándor

Sandor BallaCu studii de muzică începute la Liceul de Muzică din Târgu-Mureş, Balla Sándor a studiat apoi clarinetul la Facultatea de Muzică din Braşov, cu prof. Daniel Theodoru, iar ulterior a urmat cursurile Conservatorului Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la clasa prof. Alexandru Farcaş.

În perioada 1998-2000 a fost artist liric în cadrul corului Teatrului Liric din Braşov, între 2000 şi 2006 a fost artist liric corist şi solist la Filarmonica de Stat din Târgu-Mureş, între anii 2006 şi 2011 a fost solist vocal la Teatrul Liric Elena Teodorini, iar din anul 2011 este solist al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

A susţinut concerte de arii şi lieduri în Austria, Franţa, Spania, Statele Unite ale Americii, Ungaria, iar dintre dirijorii cu care a colaborat îi menţionăm pe: Misha Katz, Cristian Mandeal, Marius Hristescu, Alexandru Iosub, Florian George Zamfir, Emil Maxim, József Horváth, Florentin Mihăescu, Leonard Dumitriu, Janko Zsolt, Gabriel Bebeşelea.

Balla Sándor a colaborat cu majoritatea Operelor Naţionale şi a Filarmonicilor de Stat din România, inclusiv cu Filarmonica George Enescu; a fost invitat al Operei de Stat din Budapesta, precum şi al unor opere şi teatre din Germania sau Italia.

A participat la cursuri de măiestrie interpretativă susţinute de Gheorghe Roşu, Corneliu Murgu şi Mariana Nicolesco.

Dintre rolurile din opere abordate amintim: Enrico Ashton din Lucia di Lammermoor – G. Donizetti, Figaro, Fiorello din Bărbierul din Sevilia – G. Rossini, Boccaccio din Giovanni Boccaccio – F. von Suppé, Gremin din Evgheni Oneghin – P. I. Ceaikovski, Germont din Traviata – G. Verdi, Falstaff din Falstaff G. Verdi, Sharpless din Madama Butterfly – G. Puccini, Silvio din Paiaţe – R. Leoncavallo, Malatesta din Don Pasquale – G. Donizetti, Belcore din Elixirul dragostei – G. Donizetti, Renato din Bal mascat – G. Verdi, Mephistopheles din Damnaţiunea lui Faust – H. Berlioz, Marcello din Boema – G. Puccini, Conte di Luna din Trubadurul – G. Verdi, Raimbaud din Le comte Ory – G. Rossini, Almaviva din Nunta lui Figaro – W. A. Mozart, Giacomo din Ioana d’ Arc – G. Verdi, Rigoletto din Rigoletto – G. Verdi, Le Grand Prêtre de Dagon din Samson şi Dalila – C. Saint-Saëns.

Ciprian Ţuţu

Născut la Braşov în 26 octombrie 1979, dirijorul Ciprian Ţuţu a absolvit cursurile Facultăţii de Muzică din oraşul natal (specializarea Pedagogie Muzicală – dirijat cor academic şi masterat în Stilistică dirijorală), beneficiind de îndrumarea maeştrilor Nicolae D. Bica (Dirijat coral), Ludovic Bács (Dirijat vocal-simfonic) şi Dan Buciu (Tehnici moderne de analiză muzicală). În perioada 2006-2010 a participat la cursuri susţinute de dirijorii Victor Dumănescu (Academia de Muzică din Cluj-Napoca), Octav Calleya (Conservatorul Superior de Muzică din Malaga, Spania) şi Mihai Diaconescu (Universitatea de Muzică din Bucureşti).

În anul 2013 a susţinut teza de doctorat în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, obţinând titlul de Doctor în Muzică. În 2015 absolvă cursurile postdoctorale din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, având ca temă de cercetare Vocea umană şi implicaţiile ei în interpretarea corală contemporană. Ciprian Ţuţu a desfăşurat activităţi didactice în cadrul mai multor instituţii de învăţământ braşovene. Din anul 2004 este cadru didactic titular la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. În prezent este lector universitar, activând ca dirijor al clasei de operă (din 2004), dirijor al corului specializării Pedagogie Muzicală (din 2005) şi dirijor al orchestrei Facultăţii de Muzică (din 2009).

Din 2000, Ciprian Ţuţu este dirijor al Corului Gheorghe Dima din Braşov. Activitatea dirijorală cuprinde manifestări artistice diverse, de la spectacole de operă, până la concerte a cappella, cu acompaniament, precum şi vocal-simfonice, în compania unor importante orchestre din ţară (Braşov, Oradea, Cluj-Napoca, Bucureşti) şi străinătate. Ca dirijor al corului mixt Gheorghe Dima a concertat în anul 2005 alături de orchestra Filarmonicii Dmitri Şostakovici din Sankt Petersburg, iar în 2007 a prezentat, alături de Filarmonica din Roma, o lucrare contemporană – oratoriul San Camillo de Lellis de Colafranceschi. A pregătit şi condus peste 10 proiecte de operă cu studenţii specializării Interpretare Muzicală – Canto din cadrul Facultăţii de Muzică Braşov, între care Bastien und Bastiennne în anul aniversar Mozart (2006), Il trittico în anul aniversar Puccini (2008), The little sweep de Britten (2011) ş.a.

Reunind studenţii celor trei specializări ale Facultăţii de Muzică din Braşov (Canto, Pedagogie şi Interpretare Muzicală), Ciprian Ţuţu a coordonat şi dirijat o serie de proiecte vocal simfonice, printre care: în 2006 Petite messe solennellede G. Rossini, în 2008 Matthäus Passion de J.S. Bach, în 2009 Nelsonmesse de J. Haydn (comemorarea a 200 de ani de la trecerea în nefiinţă a compozitorului austriac), în 2010 Stabat Mater de G. B. Pergolesi, în 2011 Der 42 Psalm de F. Mendelssohn Bartholdy, în 2012 Requiem de W.A. Mozart, în 2013 Requiem de G. Verdi, în 2014 Stabat Mater de Rossini, în 2015 Misa în Sol major de F. Schubert (200 de ani de la compunere) şi Gloria în re minor de A. Vivaldi (300 de ani de la compunere).

Din 2012 ocupă funcţia de maestru de cor la Opera Braşov, de-a lungul celor patru stagiuni pregătind sau dirijând ansamblul coral al instituţiei în peste 100 de spectacole, printre care premierele operelor Madama Butterfly de Puccini, Tosca de Puccini, Il Tabarro de Puccini, Flautul fermecat de Mozart, Il Trovatore de Verdi, operetei Ţara surâsului de Lehár şi a oratoriului Stabat Mater de Rossini. De asemenea, Ciprian Ţuţu s-a aflat la pupitrul orchestrei Operei Braşov, conducând în perioada 2013-2015 un număr de 7 gale sau concerte de arii şi coruri din opere.

În 2011 devine membru al cvintetului vocal Anatoly alături de care participă la concerte, recitaluri, festivaluri şi concursuri în ţară şi străinătate. Anul 2014 este marcat de obţinerea a două importante distincţii pentru palmaresul cvintetului Anatoly: premiul I şi trofeul Concursului Coral A ruginit frunza din vii, Chişinău, Moldova, precum şi premiul II la Concursul Coral Internaţional de la Tolosa, Spania. Împreună cu ceilalţi membri ai formaţiei a realizat două compact discuri – Tainica grădină (2012) şi Poveste de Crăciun (2013), precum şi DVD-ul Ninge iar (2015), în calitate de interpret şi aranjor.

În 2015 obţine o bursă din partea Universităţii Transilvania Braşov şi participă la Masterclass-ul Internaţional de Dirijat şi Cânt Coral de la Sarteano, Italia, unde studiază cu Simon Carrington (Yale University, SUA şi fondator al sextetului vocal The King’s Singers), Brian O’Connell (Boston University, SUA) şi Bronislawa Falinska (Padua Music Conservatory, Italia). În prezent Ciprian Ţuţu este dirijorul Corului Academic Radio.

 

Rossini dirijat de David Crescenzi, la Sala Radio
Radio România miercuri, 20 noiembrie 2024, 15:05

Rossini dirijat de David Crescenzi, la Sala Radio

Vineri, 22 noiembrie (de la ora 19:00), Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio vă invită să ascultați la Sala Radio Petite...

Rossini dirijat de David Crescenzi, la Sala Radio
Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio – fapte şi cifre
Radio România luni, 18 noiembrie 2024, 16:20

Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio – fapte şi cifre

Organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, finanțat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare...

Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio – fapte şi cifre
140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută
Radio România miercuri, 13 noiembrie 2024, 12:15

140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută

Prilej cu care Editura Casa Radio lansează Seria CARAGIALE din colecția „Fonoteca de Aur – Teatru“ – spectacole radiofonice de colecție...

140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută
75 de ani de folclor: Orchestra de Muzică Populară Radio – concert aniversar
Radio România miercuri, 13 noiembrie 2024, 12:11

75 de ani de folclor: Orchestra de Muzică Populară Radio – concert aniversar

Duminică, 17 noiembrie 2024 (17:00) ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO dirijată de Adrian Grigoraș vă invită la Sala Radio la concertul său...

75 de ani de folclor: Orchestra de Muzică Populară Radio – concert aniversar
Radio România marți, 12 noiembrie 2024, 13:28

 Dirijorul american Roderick Cox și pianista Alexandra Silocea la Sala Radio

Doi invitați de talie internațională și trei compozitori al căror nume nu mai are nevoie de nici o prezentare...

 Dirijorul american Roderick Cox și pianista Alexandra Silocea la Sala Radio
Radio România vineri, 8 noiembrie 2024, 13:46

At the End of July – jazz cu Irina Sârbu și Big Band-ul Radio

Te gândești cu nostalgie la serile de vară? Joi, 14 noiembrie (de la ora 19:00), Big Band-ul Radio (dirijat de Simona Strungaru) și...

At the End of July – jazz cu Irina Sârbu și Big Band-ul Radio
Radio România vineri, 8 noiembrie 2024, 13:18

Premieră TNR la Radio România Actualități – Un cântec de sirenă

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, miercuri, 13 noiembrie, ora 23:05, la Radio România Actualități, Un cântec de...

Premieră TNR la Radio România Actualități – Un cântec de sirenă
Radio România joi, 7 noiembrie 2024, 15:06

Premieră la Teatrul Național Radiofonic pentru Copii – Floarea de ferigă

Programată în preajma Zilei Independenței Poloniei, 11 noiembrie, premiera marchează o lungă și fructuoasă colaborare culturală, celebrată...

Premieră la Teatrul Național Radiofonic pentru Copii – Floarea de ferigă