Concediu de acomodare și ajutor financiar pentru părinții adoptivi
Publicat de radiomures, 27 octombrie 2015, 12:42
De la 1 ianuarie 2016 intră în vigoare o nouă legislație privind regimul adopțiilor în România, statul venind cu o serie de facilități în acest sens.
Astfel, părinții adoptivi sau persoana care va adopta un copilaș vor putea beneficia de un concediu de trei luni pentru acomodare imediat după încredințarea adopției de către judecător.
De asemenea, pe perioada evaluărilor, angajatorul va trebui să acorde mai multe zile libere părinților adoptivi.
În plus, familia va primi și un ajutor financiar în valoare de 3.400 de lei.
Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Doru Constantin:
Este foarte greu pentru o persoană care adoptă, a doua zi să meargă la lucru, să lase copilul la diferite forme de școlarizare, creșe, grădinițe sau școală. Statul acordă și un sprijin financiar pentru persoana sau familia care dorește să adopte. Această indemnizație poartă o denumire generică ~Concediu de acomodare~ iar angajatorii persoanelor care doresc să adopte, trebuie să acorde zile libere pentru efectuarea evaluărilor multiple atât pentru obținerea atestatului cât și pentru participarea la întâlnirile cu copilul.”
Pe lângă aceste facilități pentru părinți, au fost scurtate toate etapele de adopție.
Copii abandonați în unitățile sanitare vor putea ajunge în doar șase luni la o familie adoptivă si, odată ce un copil a fost declarat eligibil pentru adopție, nu mai trebuie reînnoit acest statut tot la doi ani, cum era până acum. Revine purtătorul de cuvânt al DGASPC Mureș, Doru Constantin:
Perioada stabilită de modificarea legislativă pentru căutarea rudelor copilului se va reduce de la un an de zile la șase luni. În situația în care părinții biologici sau rudele copilului nu sunt găsite în acest interval, începe procedura de declarare a adoptabilității copilului. De asemenea, se modifică și procedura de obținere a atestatului pentru adopție. Valabilitatea acestui atestat se va prelungi de la un an la doi ani. O noutate deosebit de importantă este faptul că termenul de doi ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil, va fi eliminată.”
O altă noutate constă în faptul că potrivirea între părinți și copiii eligibili se va face direct la nivelul Direcțiilor județene de Protecția Copilului, și nu la autoritatea centrala, fiind simplificată astfel procedura de încredințare a copiilor.
În județul Mureș sunt peste 130 de copii adoptabili din care 23 și-au găsit, in acest an, o familie.
Cristina Bulbescu
Foto: RTM