Concediile medicale, o provocare pentru CJAS dar și pentru angajatori
Publicat de Corina Muntean, 23 februarie 2018, 16:33 / actualizat: 15 martie 2018, 9:27
Odată cu trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat circuitul decontării concediilor medicale s-a schimbat radical.
Angajatorul este obligat să plătească angajatului concediul medical iar banii îi vor fi decontați după câteva luni, a precizat președintele CJAS Mureș, Rodica Biro:
E important de știut că angajatorii, pentru a putea deconta concediile medicale angajaților trebuie să depună în termen de 90 de zile un dosar la Casa de Asigurări de Sănătate. Restul prevederilor nu s-au schimbat foarte mult doar faptul că angajatorul nu mai reține contribuțiile de la angajat iar concediile care depășesc 5 zile se decontează din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Dosarele se depun la ghișeu la CJAS și urmează ca în termen de 60 de zile să fie plătite de către Casă.”
Conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș estimează o dublare a concediilor medicale în acest an, dacă nu chiar triplarea lor, cel puțin în această perioadă de epidemie virală.
Schimbarea circuitului concediilor medicale va crește mult volumul de muncă, mai ales că fiecare dosar trebuie verificat, spune președintele CJAS Mureș, Rodica Biro:
Estimăm că la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Mureș vom avea pentru perioada următoare un număr mult mai mare de concedii medicale pentru a fi decontate. Sigur, volumul va fi foarte mare, avem mult de lucru. Cred că în perioada următoare vom avea și o reorganizare a compartimentului care se ocupă de aceste concedii medicale. Încercăm să desemnăm persoane care să se ocupe în mod special de aceste probleme.”
În județul Mureș s-au acordat, anul trecut, aproximativ 90.000 de concedii medicale. Anul acesta, în ianuarie, s-a observat deja o creștere a îmbolnăvirilor cu 1.700 de cazuri, fiind eliberate cu circa 10% mai multe rețete compensate.
Cristina Bulbescu