Comunitățile de energie regenerabilă, un proiect îndepărtat pentru România
Publicat de Rotar Mirela, 21 mai 2024, 12:00
Ideea, care funcționează deja în alte țări, a fost încercată și la noi, fără success, cu aproape 5 ani în urmă. Totuși, zilele acesta, Ministerul Energiei a transmis că intenționează să accelereze cadrul legislativ pentru materializarea ei.
Astfel, toți consumatorii vor putea beneficia de energia regenerabilă produsă la propriul loc de consum sau în vecinătate, în cadrul comunității de energie din care fac parte.
Președintele Asociației ”Energia Inteligentă”, Dumitru Chisăliță, expert în domeniul energiei, apreciază că fără modificări legislative și de mentalitate a populației, aceste ”cooperative de energie” sunt irealizabile:
E salutar ceea ce se propune, dar trebuie să înțelegem că orice kilowatt de energie electrică care nu va mai trece prin actualele sisteme de distribuție, transport, înseamnă automat scumpirea tarifului pe acele rețele. Adică cei care nu vor fi în astfel de ”cooperative” vor plăti un tarif mai ridicat. În al doilea rând, astfel de rețele presupun o anumită proiectare, execuție și după aceea întreținere de specialitate, să nu existe improvizații, de la care să apară diverse accidente favorizând producerea de incendii, de exemplu.
Dumitru Chisăliță a atras atenția așa-numiților prosumatori că, prin lege, nu le este permis să vândă ci doar să stocheze energie electrică într-o rețea.
Acești deținători de panouri fotovoltaice pot să vândă energia doar după 2 ani de stocare, și doar la stat, dacă în acea perioadă nu o pot folosi, mai spune Chisăliță:
Astăzi este interzis în România să vinzi energie electrică, astfel trebuie modificată Legea 123 care probabil că va pune anumite condiționalități: cine are și cine nu are voie să vândă energie electric. De exemplu, dacă dvs. având un panou fotovoltaic și trageți o sârmă peste gard la vecin nu este nicio problemă. Dar în momentul în care ați luat bani, ați încălcat legea, cu toate consecințele de natură fiscală. Nu au voie să vândă energie electrică decât furnizorii care sunt licențiați la ANR.
Dumitru Chisăliță nu exclude ca, apărând această lege, să nu fie încurajați cei ce tind să fure energie, care vor încerca să-și extindă afacerile ilegale.
Ministerul Energiei estimează că potențialul actual de producere este de peste 800 de milioane kWh, energie electrică suficientă pentru aproape 700.000 de locuințe.
Prima întâlnire a unui grup de lucru pentru dezvoltarea comunităților de energie în România este programată să aibă loc la începutul lunii viitoare.
Autor: Valeriu Russu