Comunităţile ar trebui să conlucreze mai mult

Publicat de radiomures, 23 august 2015, 12:33 / actualizat: 23 august 2015, 22:53
În această dimineaţă în cadrul Festivalului “Proetnica”, ce are loc la Sighişoara, a avut loc masa rotunda cu tema “Rolul Interculturalității în Comunitățile multiculturale”. În cadrul acesteia, preşedintele Asociaţiei Divers, Maria Koreck, a spus că în societatea de azi comunităţile multiculturale ar trebui să conlucreze mai mult decât o face în prezent:
Trebuie să conștientizăm faptul că în România există enorm de multe comunități multiculturale. Deci noi nu mai trebuie să creăm aceste comunități multiculturale ce au specificul lor – și acest specific implică și faptul că da, trebuie să recunoaștem, aceste comunități de multe ori folosesc altă limbă, deci fiecare are limba maternă proprie, culturile sunt puțin diferite, chiar dacă, să zicem așa, acceptate și apreciate de către ceilalți cu care se conviețuiește, și multe alte aspecte pe care putem să le mai enumerăm. Interculturalismul ar fi un pas înainte, susținem noi, nu neapărat toți sunt de acord cu acest lucru, dar implică un efort care ar trebui, într-o comunitate multiculturală, diferitele comunități culturale să-l facă, unul față de celălalt, adică să interacționeze mult mai mult. De ce este acest lucru important, din punctul meu și al nostru de vedere? Pentru că globalizarea în care trăim și pe care nu trebuie s-o negăm sau să ne ferim de ea implică o colaborare foarte strânsă între membrii unei comunități și succes poate să aibă doar o comunitate ai cărei membri pot să coopereze, să colaboreze. Acest lucru implică încrederea unuia în celălalt, care nu poate să existe în momentul în care nu interacționăm, deoarece din interacțiune se nasc cunoaștere, acceptare, încredere. Așa că acesta este, să zicem așa, firul roșu pe care mergem noi, deoarece credem că este nevoie de interacțiune, care este de fapt interculturalitate într-o comunitate multiculturală.
Ca o noutate, în programul ediţiei de anul acesta a evenimentului a fost inclusă secţiunea de Teatru Forum, teatru interactiv ca instrument de intervenţie socială. În cadrul unor workshop-uri desfăşurate în sate limitrofe Sighişoarei: Albeşti, Boiu, Seleuş şi Daneş, au fost dezbătute teme ce se vor regăsi în piesele de teatru: rasismul, traficul de persoane, violenţa împotriva femeii şi hărţuirea sexuală.
Astfel, astăzi de la ora 19.00 pe scena va avea loc reprezentanţia “Intervenţii sociale pe tema traficului de personae”, teatru Forum interactiv pregătit de tineri din Daneş şi Seleuş.
Sanda Viţelar
Foto: arhiva