Comuna Râciu va beneficia de mai multe parcuri fotovoltaice
Publicat de Andrei Borz, 8 decembrie 2022, 16:09 / actualizat: 9 decembrie 2022, 7:02
Unul dintre acestea ar putea fi construit în cursul anului viitor, prin PNRR, în satul Valea Sânmărtinului din comună. Parcul fotovoltaic se întinde pe o suprafață de 5 hectare și are o valoare de circa 2 milioane de lei, însă implementarea proiectului întârzie din cauze procedurale, a declarat pentru RTM reprezentantul investitorilor, Ioan Lincă. Un al doilea parc fotovoltaic ar putea fi construit de Primăria Râciu tot prin accesarea de fonduri europene, mai spune acesta.
La investiția ce se ridică la circa 2 milioane de lei, capacitatea centralei va fi de 390 de KW, din care 190 de KW vor fi stocați, iar asta presupune în jur de 720 de panouri fotovoltaice. Lucrările ar putea începe mâine, dar suntem condiționați, pentru că am aplicat și pe PNRR pe componenta C6 – Energie și, până nu avem un rezultat de acolo, nu putem să ne pronunțăm. Ca să poți accesa fondurile, îți trebuie o situație de conformare, ceea ce presupune să imobilizezi niște bani. Aceștia s-au imobilizat din luna iunie și, probabil că asta e procedura, nu avem niciun feedback legat de stadiul analizei dosarului. Inițial, în normele de implementare a proiectelor respective, se prevedea că vor fi semnate contractele în luna noiembrie, dar, din diverse motive, nu s-a reușit acest lucru.
Un impediment îl reprezintă însă și Ordonanța de Guvern care prevede impozitarea veniturilor rezultate din exploatarea panourilor fotovoltaice.
Mai mulți investitori mureșeni intenționează să dea statul român în judecată, dacă se va ajunge la implementarea ordonanței.
Totodată, mai multe persoane fizice și juridice din țară vor să pornească acțiuni similare în instanță, a declarat pentru Radio Tg.Mureș președintele Asociației ”Energia Inteligentă”, Dumitru Chisăliță. Aceasta menționează că unii chiar au angajat Asociația în calitate de expert judiciar:
Chiar astăzi am fost angajat sau, mă rog, mi s-a solicitat și am și semnat contractul, de către un astfel de investitor în energie regenerabilă, pentru a da statul român în judecată, eu fiind angajat în calitate de expert judiciar. Pot să vă spun că, într-adevăr, mai mulți au dat statul în judecată. Este o reacție naturală, pentru că în momentul în care cineva vine și schimbă regulile jocului chiar în timpul jocului, sau când cineva spune (acum un an) că prosumatorii nu vor plăti nimic iar după aceea se întâmplă contrariul, da, aceștia au toate argumentele să demareze astfel de acțiuni.
Ordonanța de urgență pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile a fost adoptată în 29 noiembrie și publicată în Monitorul Oficial. Astfel, autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, adică cei ce produc pentru ei înșiși și consumă lunar peste 30 de kilowați.
Președintele Asociației ”Energia Inteligentă” Dumitru Chisăliță acuză Guvernul că nu a existat o dezbatere publică pe acest subiect, și spune că, în aceste zile, la Bruxelles, se pregătește înlocuirea directivei care a generat ordonanța disputată.
Valeriu Russu