Comuna Livezeni, împărțită în două de centura ocolitoare a Tg. Mureșului
Publicat de radiomures, 19 ianuarie 2017, 12:09
Construirea ocolitoarei nu le aduce locuitorilor din Livezeni nici un beneficiu. Aceștia nu vor avea acces direct la centură, deși aceasta va împărți comuna în două.
Ocolitoarea Tg.Mureșului nu are proiectat un drum de legătură pentru traficul din zona Miercurea Nirajului, lucru sesizat de edilii locali CNAIR-ului și Consiliului Județean Mureș.
În plus, din cauza lucrărilor de construcție, asfaltul din comună deja e complet distrus, spune primarul din Livezeni, Banyai Istvan:
Trebuie să înțeleagă cei din Tîrgu-Mureș și poate și de la județ că asta (construcția centurii) pentru comuna Livezeni nu este bine deloc. Dar suportăm cu dinții strânși pentru că se construiește la noi, se taie comuna în două, nu avem acces pe ea, ne-a distrus toate străzile unde au făcut construcții, mai ales asfaltul către Poienița e praf. În acest moment, așa cum este proiectul, nu există acces din Livezeni pe centură. Locuitorii de aici dacă vor să urce pe centură trebuie să intre în Tîrgu-Mureș, să iasă în Corunca și să intre pe centură.”
Pe de altă parte, proiectul centurii dăunează esteticii zonei, mai spune primarul comunei Livezeni, Banyai Istvan:
S-au proiectat ceva subtraversări de 5 metri, se văd deja pilonii, și asta înseamnă că terenurile din spatele sau din partea cealaltă a centurii scad din valoare pentru că deja nici un drum normal nu se mai poate face către acele parcele unde să se mai construiască ceva. Sunt și zone cu suspendare dar mai mult se încarcă cu pământ, se face umplutură, după cum am văzut. Când o să intrăm în Livezeni o să fim ca după un dig mare încărcat cu pământ. Eu mai bine aș fi proiectat acolo un viaduct frumos în care să fie totuși vizibilitate către Tîrgu-Mureș.”
Contactați de RTM, reprezentanții Consiliului Județean Mureș nu ne-au oferit până la această oră un punct de vedere.
Comuna Livezeni are obligația de face un plan parcelar pentru despăgubirea celor care sunt afectați de noua construcție.
Costurile s-ar ridica la circa 60.000 de euro, adică 10% din bugetul de investiții al comunei pe un an.
Cristina Bulbescu