Computerul cuantic, o realitate comercială

Publicat de Corina Muntean, 16 ianuarie 2019, 08:33 / actualizat: 16 ianuarie 2019, 15:15
Compania americană IBM trage tare pentru a nu pierde supremația în lumea computerelor. Astfel că, după teste care au durat ani de zile, anul acesta a reușit să prezinte, în premieră, la Târgul Mondial al consumatorilor de electronice – CES, primul computer cuantic comercial din lume.
Întrezărind posibilele avantaje de utilizare a aplicațiilor pe computerele cuantice, IBM a prezentat un prim computer cuantic comercial la Consumer Electronics Show din Las Vegas. Sistemul de 20 de qubiţi, numit IBM Q System One, este o cutie din sticlă înaltă de circa 2,7 metri, ezistentă la şocuri, vibraţii şi câmpuri electromagnetice, în care se află componentele necesare pentru a realiza calculele cuantice și un sistem de răcire performant. Acesta este în măsură să menţină temperatura qubiţilor, sau a biților cuantici, puţin peste temperatura de 0 absolut (-273,15 grade Celsius), informează site-ul Descopera.ro. Astfel, computerul cuantic poate fi folosit şi în afara unui laborator de cercetare.
Un bit cuantic, sau un qubit, este echivalentul cifrelor de 0 şi 1 care formează un bit în sistemul binar de calcul cu computere clasice. Cu cât are mai mulţi qubiţi, cu atât mai multe calcule sau funcții se pot realiza în acelaşi timp. 20 de qubiţi nu sunt deocamdată suficienţi pentru a înlocui capacitatea unui laptop tradiţional, fiind nevoie de mult mai mult pentru a depăşi în performanţă omologii binari ai computerelor cuantice.
Cu toate acestea, IBM l-a numit „primul sistem complet integrat de computaţie cuantică” și are în plan conectarea sa la internet, permiţând savanţilor să-l folosească de la distanţă. System One nu este cel mai puternic computer cuantic existent, pentru că IBM a construit unul şi mai puternic, de 50 de qubiţi, în 2017. Dar este primul de clasă comercială și compania americană susţine că el reprezintă un prim pas simbolic pentru domeniul comercial al computerelor cuantice.
Într-un viitor nu prea îndepărtat, caculatoarele cuantice le vor depăși ca performanță pe cele clasice și vor putea fi folosite pe scară largă în sănătate, comunicaţii, servicii financiare şi transport. Experţii susţin că noile computere cuantice pot elimina total riscurile privind securitatea naţională şi, cel mai important, pot dezlega misterele universului în care trăim.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
Sursa: www.descopera.ro