Complet renovat, Castelul Bethlen din Bahnea își așteaptă turiștii

Publicat de Rotar Mirela, 31 mai 2024, 09:25 / actualizat: 17 octombrie 2024, 19:17
Castelul Bethlen din Bahnea, județul Mureș, a fost complet renovat după lucrări care au durat mai bine de 3 ani, iar împrejurimile sale bine întreținute îl fac acum unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din zonă.
Castelul din Bahnea este un monument istoric și arhitectural deosebit, situat în Transilvania, România. Construit în secolul al XVI-lea, castelul a fost reședința familiei nobiliare Bethlen, una dintre cele mai influente familii din Transilvania.
Castelul este unul dintre cele mai importante monumente istorice de care dispune satul, datorită faptului că aici s-a născut Bethlen Kata, fiica contelui Sámuel Bethlen și prima scriitoare maghiară din epoca barocă. Viața și numele ei se leagă strâns de religia reformată, după ce la numai 17 ani a fost forțată să se căsătorească cu fiul vitreg preferat al mamei sale, László Heller. După moartea acestuia se va recăsători cu contele József Teleki, care îi împărtășește religia.
În acest sezon estival turiștii pot admira Castelul Bethlen în toată splendoarea sa, proaspăt renovat cu ajutorul guvernului maghiar. În momentul de față castelul face parte din cele mai frumoase și vizitate obiective turistice din zonă. Castelul a fost construit în stil renascentist, iar de-a lungul secolelor a suferit diverse modificări și extinderi.
Familia Bethlen a jucat un rol semnificativ în istoria Transilvaniei, iar castelul reflectă bogăția și influența aristocraților. Castelul prezintă elemente arhitecturale tipice Renașterii, cu detalii sculpturale și decorative elaborate. Complexul include și un parc frumos amenajat, care completează farmecul locului. Cea care deține castelul este Episcopia Reformată din Transilvania, iar edificiul se află în grija Asociației Femeilor din localitate .
Bahnea este satul de reședință al comunei care poartă același nume. De-a lungul anilor, localitatea a asigurat un lăcaș prietenos mai multor etnii, printre care se numără și sașii. Satul dispune de o istorie populară în rândul celor care trăiesc aici, dar nu numai, datorită Castelului Bethlen care este cunoscut în toată lumea și care are vizitatori și din alte țări.
Autor: Annamaria Lacatos