Competitivitatea României

Publicat de Corina Muntean, 26 decembrie 2018, 11:00
Avem printre cei mai buni IT-iști din lume, printre cele mai mari viteze de internet și o bună acoperire a datelor mobile, dar, din păcate deținem și cele mai slabe sisteme financiar și de sănătate din Europa. Cu aceste realizări și nerealizări, cât de competitivă poate fi România?
România ocupă locul 52 in topul celor mai competitive 140 de state din lume. Liderii mondiali sunt SUA, Singapore si Germania, potrivit raportului Forumului Economic Mondial privind competitivitatea, publicat zilele acestea. Conform raportului, competitivitatea este definita ca un set de institutii, politici si factori care determina nivelul productivitatii unui stat. Pentru prima oară după 2008, SUA a reușit să reocupe primul loc în Indexul Competitivității Globale. Liderul de anul trecut, Elvetia, țară situată 9 ani consecutivi pe locul I, a pierdut podiumul, ocupând doar locul 4, pentru că clasamentul pe 2018 se bazează pe o metodologie diferită de cele anterioare. Anul acesta, metodologia reflectă mai bine viitoarea disponibilitate pentru concurență, susțin autorii raportului, cum ar fi cultura antreprenoriala, generarea ideilor si numarul de afaceri care revolutioneaza pietele.
În ce ne privește, locul 52 în topul celor mai competitive 135 de state din lume, obținut printr-un scor de 63,5 puncte din 100, plasează Romania în urma majorității statelor est-europene, dar și Rusiei, Ungariei și Bulgariei. Pe de altă parte, Romania devansează alte țări europene precum Grecia, Croatia, Albania si Republica Moldova. Potrivit autorilor raportului, țara noastră are scoruri mici la indicatorii privind: sistemul financiar (locul 101 in lume), sănatatea (locul 72 in lume), competențe (locul 69), dinamismul afacerilor (locul 64), inovatii (locul 57), piata fortei de muncă (locul 56), infrastructură (locul 55) și stabilitate macroeconomică (locul 53). În schimb, stăm mai bine la capitolul adoptarea Tehnologiei Informatiei si a Comunicatiilor- locul 36 in lume, mărimea pietei- locul 41 și la instituții – locul 46.
Pe de altă parte, președintele INACO – Initiativa pentru Competitivitate, Andreea Paul afirmă că din cele 16 direcții specifice de actiune pentru modernizarea administratiei publice niciuna nu este realizată, în al cincilea an de punere în aplicare a strategiei nationale pentru cresterea calitatii serviciilor și eficienței deciziilor publice. Astfel, în ce priveste obtinerea autorizatiei de constructie, Romania se află pe locul 150 in lume din 190 de tări analizate de Banca Mondială in Raportul Usurintei de a Derula Afaceri, 2018. Din punct de vedere al conectării la reteaua electrică, tara noastră ocupă locul 147 , iar la povara reglementarilor publice suntem pe locul 124. Ca să nu mai vorbim de risipa cheltuielilor publice- locul 115, transparența politicilor guvernamentale- locul 113 și calitatea infrastructurii locul 103, toți acești indicatori fiind în cădere liberă.
Firește, ne punem întrebarea dacă mai putem vorbi de competivitate, în condițiile în care în loc să ne străduim să devenim elite, noi regresăm de la an la an.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Surse: Forumul Economic Mondial, INACO