Companiile străine ar putea reinvesti 1,7 miliarde de euro

Publicat de Corina Muntean, 10 aprilie 2019, 11:00
Companiile străine şi-ar putea reinvesti o parte însemnată a profitului realizat la noi, dacă ar exista o stabilitate a mediului fiscal şi legislativ. Cum însă instabilitatea este din ce în ce mai accentuată, România ratează şansa să încurajeze investiţia de capital şi să accelereze creşterea economică.
Investitorii fug de mediul fiscal impredictibil, în care măsurile fiscale luate peste noapte le pun în pericol afacerile. Aproximativ 1,7 miliarde de euro ar reprezenta valoarea profitului companiilor cu capital străin în 2018 ce ar putea fi injectat în economie anul acesta. Însă decizia de a investi depinde de predictibilitatea fiscală şi legislativă, consideră Oana Motoi, Managing Partner la Cromwell Evan Global. Potrivit consultantului fiscal, după o perioadă de stagnare a investițiilor străine în intervalul 2012 – 2014, începând cu anul 2015, acestea au crescut în România de la an la an cu aproximativ 8%. Țări precum Olanda, Germania, Austria, Italia sau Franța gestionează investiții de peste 48 miliarde de euro, sau aproape două treimi din totalul investițiilor străine prezente pe piața locală, investiții care totalizau aproape 76 de miliarde de euro, la sfârșitul anului 2017. Din 2015 și până la sfârșitul lui 2017, profitul reinvestit în România de toate aceste societăți cu capital străin a reprezentat 3,38 miliarde de euro.
An de an, profitul reinvestit a crescut cu aproximativ 7% față de valoarea profiturilor reinvestite ale anului precedent. S-a ajuns ca, practic, o treime din profitul total al anului 2017 înregistrat de societățile cu capital străin să fie reinvestit în România. Însă, toate aceste investiții au fost făcute din profiturile perioadei anterioare anului 2017, perioadă în care, România, într-o oarecare măsură, a prezentat predictibilitate în ceea ce priveşte cadrul legislativ.
Începând cu 2018, situația s-a schimbat, impredictibilitatea a devenit un obicei impus prin numeroase ordonanțe de urgență, care au adus o neîncredere în rândul investitorilor străini, motiv care ar putea influența decizia lor cu privire la închiderea exerciţiului financiar de anul trecut. Dar, dacă nu vor ţine cont de ceea ce s-a întâmplat o sumă de aproximativ 1,7 miliarde de euro ar trebui să reprezinte profit reinvestit în România începând cu anul 2019, pornind de la premisa că cifrele aferente anului 2018 ar fi într-o oarecare măsură similare cu cele ale anului 2017. Consultantul fiscal, Oana Motoi subliniază, însă, că realitatea a demonstrat că investitorii merg în zone previzibile pentru business, întrucât planurile de afaceri se construiesc pe o perioadă de minimum trei ani.
Mare parte din investitori au raportări trimestriale fiind listaţi la bursă sau trebuie să raporteze trimestrial către investitorul final din lanţ. În această situație, impredictibilitatea legislativă precum introducerea unor taxe fiscale și/sau parafiscale neanunțate ar putea demonta planuri de business construite în ani și ar putea genera un impact mai puțin favorabil în zona investițiilor străine, mergând fie la închiderea activităților în România, fie la blocarea investițiilor viitoare.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.agerpres.ro