Companiile românești au început deja să implementeze planurile de revenire progresivă a angajaţilor la birou

Publicat de Corina Muntean, 6 mai 2022, 11:00
Pentru a-i încuraja pe angajați să se întoarcă de la munca de acasă la cea de birou, firmele încearcă să le creeze un mediu de lucru cât mai relaxant și mai apropiat de ceea ce au experimentat în ultimii 2 ani. Astfel, în acest moment, companiile caută clădiri de birouri cu zone verzi și sustenabile.
Companiile românești au început deja să implementeze planurile de revenire progresivă a angajaţilor la birou, iar în domeniul imobiliar există deja o preocupare constantă pentru sustenabilitate. Conform ESOP, companie specializată în servicii imobiliare oferite mediului antreprenorial, sustenabilitatea se traduce prin clădiri eficiente energetic, cu sisteme geotermale incluse, pentru a răci/încălzi întreaga clădire, sau birouri cu cât mai multă lumină naturală. ‘După o perioadă lungă în care interacţiunile sociale au fost la un nivel scăzut iar coeziunea echipelor a avut de suferit, facilităţile oferite de noile business-parcuri din Bucureşti care oferă zone verzi în curtea interioară sau pe terasele generoase reprezintă motive în plus pentru încurajarea revenirii la birou a angajaţilor. Totodată, au apărut concepte ca forest bathing, care înseamnă să înmagazinezi toată experienţa olfactivă din jurul tău când eşti într-o pădure, să miroşi flori, să simţi vântul, să auzi triluri de păsări, să guşti fructele de pădure, sau de public wellness spaces, spaţii create în interiorul clădirilor care să amintească de bunăstare, pauze şi natură, eventual chiar cu o ieşire suplimentară spre mediul exterior, într-o zonă de parc sau spaţiu verde, arată în studiul său ESOP. Conform sursei citate, U-Center este un exemplu de business park din Bucureşti care oferă un acces facil atât la spaţiile verzi din interiorul proiectului, cât şi la cele două parcuri aflate în proximitate: Parcul Tineretului şi Parcul Carol. Astfel, cei care doresc ca, înainte sau după orele de lucru, să se plimbe în natură au la dispoziţie pentru jogging turul parcului (2,1 km), turul lacului (1,4 km) sau turul mausoleului (1,2 km). Un alt exemplu este One Cotroceni Park, un proiect imobiliar axat pe regenerare urbană, cu zone verzi, piste de alergare în aer liber, piscină, pe lângă restul de facilităţi care completează complexul. De asemenea, clădirea oferă şi grădini suspendate pe cinci niveluri şi mai multe spaţii verzi. De asemenea, în joc intră J8 Office Park, un parc nou de afaceri livrat în timpul pandemiei, şi care pune accent tot pe spaţiile verzi, este situat în partea de nord a Capitalei, foarte aproape de zona Romexpo. Cele două clădiri au mai multe terase exterioare şi terase pe acoperiş, dar şi facilităţi pentru biciclişti. La rândul său, AFI Tech a finalizat în acest an un complex care oferă 5.000 mp de spaţii verzi şi este dezvoltat în stil campus IT&C, într-un complex urban care pune la dispoziţie angajaţilor la exterior grădini verzi, inclusiv zone de fântâni care completează spaţiul. După cum se observă, companiile devin tot mai interesate să-și relocheze birourile în astfel de parcuri de business working pentru a atrage angajații să revină la munca de echipă de la birou. Le rămâne doar să mai negocieze și o sumă avantajoasă pentru plata chiriei, care să se regăsească în gradul de satisfacție al angajaților și ulterior în maximizarea profitului.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.