Comisia juridică a Senatului urmează să îşi reia astăzi dezbaterile asupra proiectului de lege privind carantina şi izolarea
Publicat de MIRELA ROTAR, 14 iulie 2020, 08:27
Documentul nu a ajuns, nici ieri, la votul final în Parlament.
Social-democraţii au criticat, din nou, proiectului de lege, iar, în privinţa internării forţate a pacienţilor, au susţinut că o astfel de măsură se poate aplica doar în urma unei decizii judecătoreşti.
La dezbaterile de ieri a fost prezent şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, iar ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut intervenţii on-line.
Petruţa Dinu a urmărit discuţiile şi ne oferă mai multe informaţii:
Internarea forţată a pacienților COVID-19 a fost una din temele dezbaterii generale la Comisia juridică din Senat. Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a subliniat în cadrul intervenției sale online că judecătorii Curții Constituționale nu au contestat această măsură și lipsa criteriilor și a procedurii de contestare a măsurii.
Cătălin Predoiu: Internarea forțată se poate aplica şi unei persoane care consimte, care înțelege despre ce e vorba și acceptă. De ce îl ducem la judecător, dacă el spune: sunt de acord, înțeleg pericolul și vreau să mă duc să fac tratament?
Reporter: La rândul său, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a subliniat riscul la care se expun pacienții asimptomatici în cazul unui refuz privind internarea.
Raed Arafat: Riscul este îl laşi acasă cu simptome ușoare, după trei, patru zile bolnavul e în stop cardiac. Asta e informaţia care trebuie să ajungă la populaţie. Să nu inducem populația în eroare, că noi îi închidem în pușcărie, pentru că ei sunt cu simptome ușoare, fără să îi zicem, atenție, că dacă mergeţi acasă nimeni nu garantează că după două, trei zile veţi fi în stop cardiac.