Comisia Europeană solicită României combaterea defrişărilor ilegale
Publicat de Corina Muntean, 2 iulie 2020, 15:22
Comisia Europeană cere României să implementeze adecvat Regulamentul UE privind exploatarea lemnului (Reglementarea UE 995/2010) care interzice producerea şi plasarea pe piaţa UE a produselor fabricate din buşteni recoltaţi ilegal.
Într-un comunicat de presă al Executivului comunitar se arată că autoritățile din România nu au reuşit să verifice în mod eficient operatorii şi să aplice sancţiunile ce se impun. Deficienţele din legislaţia naţională nu permit autorităţilor să verifice cantităţile masive de buşteni recoltaţi ilegal. În plus, Comisia Europeană a descoperit că autorităţile române gestionează pădurile, inclusiv tăierile autorizate, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, aşa cum cere Directiva privind habitatele şi cea privind evaluarea strategică de mediu. Mai mult, există deficienţe în accesul publicului la informaţiile legate de mediu în planurile de gestionare a pădurilor.
De asemenea, Comisia Europeană a descoperit că habitatele forestiere protejate s-au pierdut în cadrul siturilor protejate Natura 2000, încălcându-se Directivele privind habitatele şi păsările.
În urma analizei argumentelor transmise de România, Executivul comunitar a ajuns la concluzia că problemele de pe teren nu au fost rezolvate. Prin urmare, Comisia Europeană emite acum un aviz motivat. Dacă România nu acţionează în termen de o lună, CE ar putea trimite cauza la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).