Comisia Europeană a propus ieri un plan privind eliminarea dependenţei Rusiei de gazele ruseşti

Publicat de MIRELA ROTAR, 9 martie 2022, 08:55 / actualizat: 10 august 2022, 21:55
Planul se numeste „REPowerEU – Realimentează Uniunea” şi are măsuri de răspuns la cresterea preţurilor la energie în Europa, inclusiv prin refacerea stocurilor de gaze pentru iarna următoare.
Comisia atrage însă atenţia că incertitudinea generată de războiul din Ucraina cu privire la aprovizionare agravează problema deja existenta a preţurilor mari.
Planul prevede producerea de energie electrică, dar şi diversificarea aprovizionării cu gaze, accelerarea introducerii gazelor din surse regenerabile şi înlocuirea gazului pentru încălzire. Conform planului, până la sfârşitul anului, teoretic, cererea de gaz rusesc în Uniune s-ar putea reduce cu două treimi.
Frans Timmermans, vipreşedintele Comisiei Europene: Nu spunem nu imediat tuturor combustibililor fosili, pentru că o vreme vom avea nevoie de o cantitate de bază de energie nucleară şi din astfel de combustibili, dar cu cât putem trece mai repede la alte gaze non-fosile, ca hidrogenul sau amoniacul, cu atât va fi mai bine, dar o vreme vom avea nevoie de combustibilii fosili. În acest context, gazul poate încă să fie o sursă de energie de tranziţie, atât că trebuie să scăpăm de dependenţa de gazul rusesc, pentru că acesta vine cu mari riscuri politice în noua situaţie geopolitică în care ne aflăm.
Executivul de la Bruxelles va prezenta până în aprilie o propunere legislativă prin care în uniune ar urma să devină obligatorie în fiecare an umplerea, până la 1 octombrie, în proporţie de cel puţin 90% din capacitate, a instalaţiilor subterane de stocare a gazelor.