Comerțul de retail nu este un domeniu de atractivitate pentru tinerii români aflați în căutarea de serviciu
Publicat de Corina Muntean, 3 februarie 2022, 15:15
Mai mult de jumătate (53,8%) dintre angajaţii din retail câştigă sub 3.000 de lei net pe lună, iar 6,5% dintre aceştia câştigă peste 7.000 lei net, arată datele introduse de peste 350.000 de salariaţi în Salario, comparatorul de salarii eJobs. ‘Deşi media salariilor din retail este scăzută faţă de alte domenii, la veniturile medii de bază declarate în acest sector, cel mai adesea se adaugă bonusuri şi comisioane din vânzări. Conform sursei citate, cel mai mare salariu introdus în retail este pentru poziţia de Director General, 28.000 lei net, iar cei mai curioşi să afle dacă salariul lor este aliniat cu media pieţei muncii sunt specialiştii care ocupă poziţia de Agent de Vânzări. Totodată, cele mai mari salarii medii nete din retail sunt pentru poziţiile: General Manager (14.300 lei), Risk Manager (12.000 lei), National Sales Manager (10.000 lei), Manager IT (8.600 lei) şi Director Financiar (8.000 lei). Pe de altă parte, poziţiile cu cele mai mici salarii medii nete din retail sunt: Şef de tură (2.080 lei), Operator centru asistenţă (2.000 lei), Lucrător comercial (2.000 lei), Asistent promoţii (1.900 lei) şi Casier (1.900 lei).
‘Joburile din retail sunt foarte atractive în primul rând pentru tinerii aflaţi la început de carieră pentru că cerinţele angajatorilor nu sunt prea mari, iar companiile oferă training-uri prin care-i pregătesc pentru viitoarea activitate. Cei care rămân în domeniu pot să-şi crească semnificativ salariile, în funcţie de compania pentru care lucrează şi de dimensiunea ei. De exemplu, un director de vânzări poate câştiga şi 25.000 de lei net. În majoritatea cazurilor, la salariul de bază al celor din acest sector, se adaugă bonusurile din vânzări’, susține Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.
Conform comparatorului de salarii, oraşele cu cele mai mari salarii medii nete din retail sunt: Bucureşti, cu salarii de 3.500 lei net, urmat de Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea şi Iaşi, cu 3.000 lei net. După cum se constată, după aproape doi ani de pandemie, retailul rămâne unul dintre cele mai stabile şi constante domenii din punctul de vedere al ofertei de locuri de muncă, dar şi printre cele mai căutate de către candidaţi. Doar în acest moment, există aproape 8.000 de locuri de muncă disponibile pentru cei care doresc să se angajeze în acest sector.
Nu doar că pandemia nu a afectat negativ dinamica locurilor de muncă, dar mulţi angajatori au lărgit paleta de oferte de muncă, datorită creşterilor înregistrate pe business, arată eJobs.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.