Comerțul cu carne din Brașov, verificat de inspectorii sanitar-veterinari

Publicat de MIRELA ROTAR, 23 noiembrie 2021, 11:43
35 de controale au fost efectuate în această lună de inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor din Brașov ce au vizat carnea de pasăre provenită din Polonia și carnea de porc în contextul focarelor de pestă porcină africană existente în țară.
Au fost verificate carmangerii, măcelării, supermarketuri și depozite alimentare.
Pentru neregulile constatate s-au aplicat 18 sancțiuni, dintre care 8 amenzi în valoare de peste 110.000 de lei.
Controalele se vor înmulți în contextul sărbătorilor, mai ales că începe sezonul de sacrificare a porcilor, precizează pentru Radio Tg.Mureș, directorul DSVSA Brașov, Florin Sârbu:
Sancțiunile au fost, în principal, pentru deficiențe structurale și lipsa condițiilor de igienă. Mai sunt probleme cu nerespectarea vecinătăților în spațiile de depozitare, în spațiile frigorifice, carne amestecată cu pește, cu alte produse… Pentru apropierea sărbătorilor de iarnă, intensificăm controalele, mai ales la carnea de porc și recomandăm cetățenilor să cumpere doar din locuri autorizate, din magazine. Carnea care este vândută de către particulari este obligatoriu să fie examinată în direcția trichinelozei. Cea care este în comerț este automat examinată trichineloscopic la locurile de tăiere, în abatoare.
În Brașov nu a mai fost înregistrat nici un caz de trichineloză la porcii domestici de patru ani, spun autoritățile și, la această dată, au fost închise toate focarele de pestă porcină din județ.
Cristina Bulbescu