Comercianţii sunt obligaţi prin lege să accepte plata cu cardul
Publicat de Rotar Mirela, 17 iunie 2024, 16:00 / actualizat: 22 iunie 2024, 9:14
Toţi comercianţii sunt obligaţi prin lege, începând de duminică, să accepte plata cu cardul, după intrarea a legii privind creşterea incluziunii financiare.
Actul normative prevede că persoanele fizice sau juridice înregistrate la Registrul Comerţului au obligaţia să accepte cel puţin un instrument de plată fără numerar. În plus, comercianţii pot oferi şi serviciul de „avans în numerar” la terminalele de plată, în sumă de 500 de lei pentru care pot percepe, de la titularul cardului, un comision de maxim 1% din avans.
Micii comercianți sunt cei care vor fi afectați de această prevedere, mai ales cei din piețele agroalimentare, pentru care nu e rentabil să dețină POS.
Directorul Administrației Piețelor Tg. Mureș, Valer Ujică, spune pentru Radio Tg.Mureș că peste 98% dintre comercianți refuză să achiziționeze astfel de aparate:
A fost o acțiune a Asociației Administratorilor de Piețe, prin care s-a facilitat, cu o bancă și în condiții avantajoase, achizionarea de POS-uri. Dar nu au fost decât 7 solicitări, la nivelul tuturor piețelor din oraș, la comercianți și producători, adică 98% nu au. Nu e treaba noastră, asta e obligația lor personală, ca și comercianți, pentru că dacă nu o fac, vin organele de control și iau măsuri împotriva lor, în baza acestei hotărâri. Deocamdată noi nu putem să îi obligăm în acest sens, doar să aibă cântar și să-și eticheteze produsele.
Președintele Federației Naționale a Patronatelor din Comerț, George Bădescu, este de acord că pentru mulți dintre micii producători, precum sunt cei agricoli de exemplu, achiziționarea unui POS este nerentabilă. Acesta crede că, în contextual unui climat economic general problematic, pentru firmele românești absența unei voci unice care să îi reprezinte în fața autorităților mereu a fost un handicap, dovadă că această impunere a plății cu cardul pare a fi acceptată fără rezistență:
Noi am avut niște luări de poziție, s-a mai amânat, s-a umblat la obligații. În final, mediul decizional funcționând aliniat, lucrurile au evoluat către această realitate. Nu am mai auzit vocea celor care ar avea de înfruntat aceste situații. Nu ajunge numai presa, dumneavoastră puteți să semnalați o astfel de situație dar ducem lipsă de o voce identificabilă. Pentru micii producători agricoli un POS nu e rentabil, numai că chiar aceștia ar trebui cumva să susțină subiectul, să propună soluții, chiar și dacă ar fi vorba de o derogare.
În ce privește plata salariilor, pensiilor, indeminzațiilor, legea prevede ca, din data de 16 iunie 2024, beneficiarii să poată primi banii atât cash, cât și pe card.
Autor: Valeriu Russu