Comercianţii care nu primesc monede pot fi reclamaţi la Protecţia Consumatorului

Publicat de radiomures, 5 aprilie 2016, 16:17
Plata cu saci de monede este folosită în general ca metodă de protest.
Au existat, însă, mai multe cazuri în care diferite persoane au încercat să achite produse de valoare mai mică iar comercianţii au refuzat să le primească.
Singura lege care reglementează plăţile cu bancnote sau monede este Legea Denominării.
Actul legislativ arată însă la modul general că bancnotele şi monedele pot fi utilizate oriunde pe teritoriul României.
De aici se subînţelege că încasatorul este obligat să accepte plata, însă în actul normativ nu există nici o sancţiune în cazul în care el refuză.
Singura soluţie este sesizarea în scris a Protecţiei Consumatorului, spune comisarul şef adjunct din Mureș, Marcela Achim:
Operatorii economici sunt obligaţi să accepte toate monedele care sunt în circulaţie pe teritoriul României, exact cum sunt obligaţi să ofere rest tuturor clienţilor. Dacă cumperi de 1leu şi 95 de bani trebuie să primeşti 5 bani rest şi, la fel, trebuie să şi primească. Putem fi sesizaţi, dar în scris, mergem la astfel de sesizări şi răspundem petentului, dar repet trebuie să fim sesizaţi în scris, iar petentul trebuie să-şi lase date de contact pentru a nu se clasa sesizarea.”
La nivelul ţărilor care au adoptat deja moneda europeană plăţile sunt extrem de strict reglementate .
Orice încasator este obligat să accepte plata cu monede până la nivelul de 50 de bucăţi.
Monedele de 1 şi 2 cenţi, a căror stemă diferă de la ţară la ţară, sunt acceptate în mod obligatoriu doar în statul al cărui simbol îl poartă.
Comisia Europeană recomandă vânzătorilor care nu acceptă bancnote de 200 şi 500 de euro să facă public acest lucru printr-un anunţ.
Sanda Viţelar
Foto: www.cotidianul.ro