Colocviul Național Universitar de Literatură Română Contemporană, la Braşov
Publicat de radiomures, 2 iunie 2016, 09:12
Invitaţii speciali de anul acesta sunt poetul Ion Mureşan şi prozatorul Cristian Teodorescu.
Astăzi și mâine, studenţi şi profesori de la Facultățile de Literele din ţară se reunesc la Braşov, în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Colocviului Național Universitar de Literatură Română Contemporană. Deschiderea Colocviului are loc astăzi în Aula Magna a Universităţii Transilvania din Braşov. Și tot astăzi vor avea loc comunicările studenţilor, în două secţiuni, iar mâine, 3 iunie, colocviul profesorilor şi dialogurile cu cei doi scriitori invitaţi, poetul Ion Mureşan şi prozatorul Cristian Teodorescu, la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov.
Ion Mureşan a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj și a făcut parte din gruparea revistei „Echinox”. După absolvire devine membru al cenaclului „Saeculum” din Beclean. Între anii 1981 şi 1988 a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu, iar din 1988 devine redactor la revista „Tribuna” din Cluj. A debutat cu poezie în revista „Cutezătorii” , în 1968. În 2005 a fost invitat în Franţa în cadrul programului „Les Belles Étrangères”. A debutat în 1981, cu Cartea de iarnă”, dar şi-a pus semnătura şi pe eseuri. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi membru fondator al Asciaţiei Scriitorilor Profesionişti din România (ASPRO). În august 2010 a susţinut un recital de poezie la festivalul FânFest, Roşia Montană în cadrul campaniei „Salvaţi Roşia Montană”.
Prozatorul, publicistul şi eseistul Cristian Teodorescu a absolvit în 1980 Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti. În perioada studenţiei şi după absolvire a fost membru al Cenaclului de proză „Junimea”, îndrumat de criticul şi profesorul Ovid S. Crohmălniceanu, şi a frecventat Cenaclul de Luni, coordonat de criticul şi profesorul Nicolae Manolescu. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În prezent este redactor la ziarul Caţavencii. A debutat în 1985 cu volumul de povestiri Maestrul de lumini (roman, Editura Cartea Românească, Bucureşti), după ce fusese inclus în volumul colectiv Desant ’83 (1983).
(sursa bzb.ro)
Vali Blajovan