Colegiul ”Traian Săvulescu” din Târgu Mureș pregătește specialiști în agricultură de 80 de ani
Publicat de Hategan Raul, 19 mai 2022, 22:26 / actualizat: 20 mai 2022, 8:46
Colegiul târgumureșean sărbătorește în aceste zile opt decenii de existență în care a oferit neîntrerupt specialiști în agricultură.
Evenimentul a fost marcat cu o expoziție de utilaje agricole și produse de bază în agricultură, produse biologice, dar și produse chimice pentru creșterea producției, iar după-amiaza a fost rezervată spectacolelor artistice.
Sărbătoarea va continua și mâine, iar în centrul atenției vor fi pensionarii, cărora li s-au pregătit momente deosebite.
Organizatorul evenimentului, prof. Ioan Macarie:
Este una din singurele instituții de educație din domeniul agricol care și-au păstrat aceleași calificări profesionale. Absolvenții acestei unități, care sunt peste 15.000, se regăsesc în domeniul agricol, la Direcția Sanitar Veterinară, sunt fermieri bine recunoscuți.
La sărbătoarea de azi a fost prezent și fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, care i-a încurajat pe tineri să urmeze această meserie de viitor sigur:
Acum salariile din agricultură și retribuția, în general, a muncii din agricultură, sunt la un nivel mult mai ridicat față de trecut, iar acest domeniu devine deja atractiv din punct de vedere financiar. Indiferent că se opresc aici cu nivelul de pregătire și se duc în ferme, fie că își continuă pașii de perfecționare profesională, mergând spre universități, îi sfătuiesc pe tineri să nu plece din acest domeniu de activitate. Este șansa lor și șansa României.
Nicu Bumb a absolvit Liceul Agricol la Târgu Mureș, iar acum face parte din conducerea uneia dintre cele mai mari fabrici de produse lactate din județul Mureș.
Își încurajează și băiatul, elev acum în clasa a VIII-a, să se înscrie la acest liceu.
M-am angajat ca inginer, la început, la Jabenița, la Latex, după care, de 15 ani lucrez în această companie și am reușit să certific primul produs la nivel european, telemeaua de Ibănești. La acest liceu am învățat ce înseamnă să fii om, să respecți oamenii, să respecți fermierii, și să nu ne luăm după ce se vorbește, că aceasta este munca de jos, pentru că fără mâncare nu poți trăi.
Paul Bardoși este elev a Liceului Agricol și a găsit aici oportunitatea de a-și îmbina pasiunile cu planurile de viitor:
Liceul agricol mă învață perspective de viitor pentru agricultură, e un colegiu destul de bine dotat, cu profesori foarte buni. Vreau să devin doctor veterinar și să fac ceva în domeniul etnografiei, mie îmi plac costumele populare și am muzeu, așa că s-a îmbinat foarte frumos faptul că am ajuns aici. La agricol avem și un ansamblu folcloric frumos, în care suntem implicați mulți.
La eveniment au participat mai mulți fermieri din județul Mureș, care au avut astfel ocazia de a se întâlni cu autoritățile din agricultură și de a găsi răspunsuri la întrebările lor.
Raluca Creț