Colegiul Papiu Ilarian din Târgu Mureș a aniversat astăzi 100 de ani de excelență

Publicat de Corina Muntean, 23 octombrie 2019, 20:12 / actualizat: 24 octombrie 2019, 3:42
Sărbătoarea Centenarului unuia dintre cele mai cunoscute licee mureșene a culminat astăzi, cu Gala Papiu, care a reunit la Palatul Culturii din Târgu Mureș câteva sute de elevi, profesori, foști profesori și prieteni ai colegiului.
Au fost acordate premii și a fost lansat primul volum al monografiei dedicate istoriei liceului.
Profesorul de istorie Simion Bui.
Liceul Papiu s-a înființat în 5 octombrie 1919, fiind primul liceu românesc de pe valea superioară a Mureșului, în urma hotărârii Consiliului Dirigent al Transilvaniei care, văzând starea deficitară a învățământului românesc din Transilvania după zeci de ani de stăpânire austro-ungară, a hotărât înființarea în principalele orașe din Transilvania a unor licee românești. I s-a dat numele de Alexandru Papiu Ilarian, după marele revoluționar, om politic, istoric, jurist, academician, Alexandru Papiu Ilarian, fiu al meleagurilor mureșene.
Cornel Ștefan este unul dintre seniorii de la catedra Papiului și spune că, în ciuda schimbărilor inerente ale generațiilor, tradiția liceului este constantă.
Papiul întotdeauna a fost un liceu de elită al județului Mureș, cu copii foarte buni, cu profesori foarte buni, care au muncit pentru acești copii, și rezultatele se văd. Tradiție a fost întotdeauna, s-a menținut și se menține și acum. Acum este mai greu, pentru că sunt altfel pretențiile, dar oamenii care au muncit aici își respectă emblema.
Ștefan Someșan și-a început primii ani ai carierei de dascăl la Papiu și și-a exprimat încrederea că liceul se va menține mulți ani în topul învățământului.
Liceul Papiu a fost, este și cred că va fi și în continuare un liceu de elită, un liceu care pe viitor va crea performanță, va aduce o calitate superioară în învățământul mureșean și, sigur, pentru județul nostru este o mândrie deosebită.
Elevii sunt mândri că au reușit să intre la Papiu, iar mulți dintre ei au părinți sau bunici care au absolvit această școală.
Centenarul Papiu a fost sărbătorit timp de două săptămâni, fiind organizate dezbateri, expoziții, concursuri, lansări de carte și conferințe.
Raluca Creţ