Colegiul Național ”Papiu” din Tîrgu-Mureș și-a deschis porțile pentru a 96-a oară
Publicat de radiomures, 14 septembrie 2015, 13:10 / actualizat: 14 septembrie 2015, 21:39
La început de an școlar, unitatea de învățământ are câteva proiecte în derulare. La mansarda clădirii lucrările sunt în plină desfășurare, pentru ca în scurt timp să poată fi date în folosință încă 11 încăperi. În total, în mansardă sunt 22 de săli, din care jumătate au fost date deja în folosință. Un alt proiect aflat în derulare este dotarea acestora cu mobilier și laptop-uri.
Pentru directorul Colegiului, Cristina Someșan, performanța școlară este țelul principal iar secretul succesului stă în colaborarea dintre părinți, profesori și elevi. În acest an școlar, Papiu va sărbători 96 de ani de educație și cultură, fiind atât gazda Olimpiadei Naționale de Matematică , cât și a unui concurs interjudețean de matematică.
Cristina Someșan:
Școala asigură manualele pentru clasele care au dreptul la acestea, în cadrul învățământului obligatoriu. Pentru cei din clasele a XI-a și a XII-a, li s-a comunicat posiblitatea de a le achiziționa, pe suma de 55 de lei, ele urmând a fi decontate. Școala are un proiect pe fonduri POSDRU în derulare, cu ajutorul căruia se compeletează dotarea, atât mobilierul școlar cât și laptopuri respectiv consumabile pentru firme de exercițiu, specifice liceelor teoretice. Secretul succesului este de a merge împreună, părinți, profesori și elevi.”
Schimbarea permanentă de strategii, termene și programe din învățământul preuniversitar este derutantă atât pentru profesori, cât și pentru elevi, subliniază profesorul Simion Bui:
S-a schimbat structura anului școlar, din nou, cu o săptămână înainte de școală, ceea ce este în beneficiul elevilor fiindcă s-a mărit vacanța de iarnă cu o săptămână, însă și semestrul II a crescut cu o săptămână. Dar aceasta este o problemă mai mica, cea mai importantă este în ceea ce privește manualele și curricula. Adică dacă schimbi cu 6 luni înainte de Bacalaureat niște reguli sau dacă schimbi niște reguli de admitere la facultate, elevii vor fi foarte derutați.”
Pentru elevi lucrurile par mai simple: cei mici au emoții, iar cei mai mari văd critic situația din țară. Majoritatea se gândesc să părăsească România după absolvire.
-Deci ai venit în clasa a V-a. Emoții? – Așa, un pic… aștept să văd ce colegi noi am. –De la ce școală ai venit? –De la școala Tudor Vladimirescu. – Și realizezi că aici va fi concurență mai mare? -Da, pentru asta am venit! Pentru mine, școala înseamnă concurență, în perspectivă mi-aș dori să fiu în țară, la un loc de muncă stabil, în domeniul informaticii. –Papiu se spune că e o școală de elită, este? – Este, elevii nu sunt! -Dar profesorii? – Majoritatea da. Eu m-aș vedea undeva la Mecanică, în Germania. La ce țară și la ce conducători avem, nu prea avem ce face în țară.
Foarte mulți elevi preferă să plece în străinătate pentru a studia acolo, pentru că au văzut că au mai multe oportunități de a se dezvolta. În afara țării este mai bine din punct de vedere financiar, asta e tot ce contează! –Ce ai pune în față, cariera sau dragostea? – Cariera!”
Vali Russu
Foto: RTM