Colegiul medicilor Mureș: Cazul falsului medic este doar vârful icebergului
Publicat de MIRELA ROTAR, 11 februarie 2019, 13:23 / actualizat: 17 februarie 2019, 21:09
Reprezentanții Colegiului Medicilor din județul Mureș atrag atenția asupra multor situații cărora nu li se acordă atenție din partea managementului unor clinici private.
Este cazul consultațiilor de medicina muncii, care nu se fac de către specialiști, ci de către psihologi sau ingineri.
Secretarul Colegiului Medicilor din județul Mureș, dr. Horațiu Moldovan:
Problema a fost acolo că spitalele respective, deci angajatorii respectivi, nu au cerut avizul de la Colegiul Medicilor și l-au lăsat să funcționeze pe bază de parafă, dar nu poți să practici medicina pe bază de parafă. Mai sunt și alte cazuri la care nu e atent managementul (clinicilor private), de exemplu, serviciile de medicina muncii care sunt prestate de către ginecologi, ingineri, psihologi, deci consultațiile de medicina muncii. Asta e o practică destul de răspândită în țară, din păcate.
Un semnal de alarmă este tras și de către reprezentanții Sindicatului Promedica care acuză managementul din unitățile private că au permis prestarea de servicii medicale de o persoană care nu avea drept de liberă practică.
Cazul nu este singular iar principala problemă este nerespectarea legii, a precizat pentru Radio Tîrgu-Mureș președintele Sindicatului Promedica, dr. Eleodor Cârstoiu:
Eu cred, și e doar o părere personală, că există destul de multe cazuri de așa ceva. Și eu și toți doctorii, anual, suntem, obligați să ne reînnoim această autorizație de liberă practică. Angajatorul, în momentul în care te-ai dus la el sau lucrezi la el, nu trebuie să te lase să profesezi până nu te-aui dus la el. Nu-l interesează diploma, parafa și alte lucruri. Acesta e filtrul pe care l-a pus statul că statul nu se poate duce în zeci de mii de locații să controleze dacă oamenii aceia sunt cu documentele în regulă. Aici nu e vorba de neglijență ci de complicitate și e foarte, foarte grav… Noi vrem să atragem atenția că în România legile nu sunt respectate și doi la mână, că se încearcă acoperirea adevăraților vinovați.
În județul Mureș nu au fost înregistrate cazuri similare, spune secretarul Colegiului Medicilor, dr. Horațiu Moldovan, în schimb, au fost situații în care nu a putut fi acordat drept de liberă practică anumitor medici:
Cel puțin în ultimii ani, la nivelul Colegiului Medicilor din județul Mureș nu au existat cazuri de genul acesta. Au existat, cel mult, câteva cazuri punctuale în care nu am putut să acordăm drept de liberă practică deoarece documentele medicale, respectiv diplomele de absolvire a facultății de medicină din țările de proveniență nu puteau să fie recunoscute de Ministerul Educației pentru că nu existau, probabil, acorduri între țări de recunoaștere a diplomelor. Nu cred că pacienții și-au pierdut încrederea în sistemul de sănătate. Pacienții merg, de cele mai multe ori, țintit să-și aleagă un medic despre care, de regulă, au referințe.
Colegiul Medicilor din Județul Mureș este înscris într-un program european de alertă și monitorizează foarte atent eventualele sancțiuni aplicate medicilor în țările europene.
De asemenea, baza de date a Colegiului Medicilor Mureș este una dintre cele mai organizate la nivel național, fiind actualizată anual cu situația medicilor care profesează, formarea continuă a acestora, dar și organizarea cabinetelor medicale.
Cristina Bulbescu