Colecționarii de rarități se numără printre presoanele care știu să investească în viitor

Publicat de Corina Muntean, 24 mai 2022, 10:57
În vreme ce valutele și metalele rare fluctuează mult ca preț, obiectele de colecție, fie ele de artă, fie rarități din diferite hobby-uri, cresc ca valoare în timp și pot fi valorificate la sume exorbitante. Este și exemplul recent al unui automobil Mercedes vândut pentru o sumă record.
Automobilul Mercedes, produs în anul 1955, din care mai există în prezent doar două exemplare, a fost vândut la începutul acestei luni pentru suma de 135 de milioane de euro. Este un nou record mondial pentru un automobil vândut la licitaţie, a anunţat casa de licitaţii RM Sotheby’s, conform AFP. Automobilul Mercedes Coupé 300 SLR Uhlenhaut a fost vândut de muzeul Mercedes-Benz din oraşul german Stuttgart în colaborare cu o filială a casei de licitaţii RM Sotheby’s către un colecţionar privat, la o licitaţie confidenţială care a fost organizată pe 5 mai. Automobilul Mercedes conceput de inginerul Rudolf Uhlenhaut, a fost adjudecat la un preţ de aproape trei ori mai mare decât precedentul record stabilit în 2018 de un Ferrari 250 GTO din anul 1962 care a fost vândut, tot de aceeași casă de licitații pentru 48 de milioane de dolari (45 de milioane de euro). Graţie acestui record, automobilul Mercedes Coupé 300 SLR Uhlenhaut ‘se plasează în top 10 cele mai scumpe obiecte vândute vreodată la licitaţie’, a subliniat casa de licitaţii RM Sotheby’s. Coupe-urile Uhlenhaut reprezintă ‘un punct de cotitură în dezvoltarea automobilelor sportive şi un moment istoric pentru brandul nostru’, a declarat cu această ocazie preşedintele Consiliului de Administraţie de la Mercedes, Ola Källenius. Suma strânsă la licitaţie va fi utilizată de constructorul auto german pentru a pune la punct un program global de burse denumit Mercedes-Benz Fund. Graţie acestui program va putea fi sprijinită o nouă generaţie de specialişti care să dezvolte noi tehnologii, în special pentru decarbonizare şi conservarea resurselor. Nemții tot pragmatici rămân. Investesc în ceea ce aduce bani pe viitor, spre deosebire de alte nații…
Însă recordul absolut cu privire la un obiect de artă vândut la licitaţie a fost stabilit de tabloul ‘Salvator Mundi’ de Leonardo de Vinci, care în luna noiembrie a anului trecut a fost vândut pentru 450,3 milioane de dolari de casa de licitaţii Christie’s de la New York. Iată de ce, dacă dispuni de bani suficienți, ai curaj și vrei să te îmbogățești, investiția în artă și hobby poate prezenta garanția unui succes pe viitor.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.