Coeziunea ONG-urilor, cheia succesului comunitar
Publicat de Stan Lucian, 22 noiembrie 2024, 16:18 / actualizat: 22 noiembrie 2024, 20:08
Este concluzia generală desprinsă la finalul primei conferințe a organzațiilor neguvernamentale „Parteneri pentru Comunitate”, desfășurată la Tg. Mureș.
Întâlnirea, la care au participat 31 de organizații din județ dar și diverse instituții de stat și private aflate în colaborare tradițională cu ONG-urile, a evidențiat necesitatea reprezentării unitare a acestora.
Astfel, s-ar putea crea o entitate juridică, formată din reprezentanții organizațiilor, ce va susține interesele ONG-urilor mureșene, a explicat Marius Dumitrescu, de la Asociația Suryam:
Există o tendință internațională de a susține proiectele interdisciplinare: socialul să se lege de educație, sportul de cultură sau protecția mediului de sănătate. Însă resursele financiare, umane sunt limitate. Au fost avansatre idei de creare a unui astfel de nucleu, care să scrie proiecte intersectoriale, asigurarea unui secretariat comun. În schimb, finanțarea multianuală ar elimina aceste pauze între proiecte. La 1 ianuarie finanțările se opresc urmând ca anul următor, după votarea bugetului, după organizarea concursului, să înceapă o nouă rundă de proiecte. Ca urmare, eforturile ONG_urilor se concentrează doar pe lunile septembrie, octombrie, noiembrie, iar din decembrie fiind lună de decontare, de raportare, activitățile se opresc.
Prezentă la Tg. Mureș, președinta Federației Naționale a ONG-urilor pentru Servicii Sociale, Mihaela Munteanu, a salutat inițiativa mureșeană, subliniind că în alte județe deja există o astfel de organizare .
Chiar astăzi, peste 1.300 de ONG-uri active din România au adresat o scrisoare deschisă partidelor politice, solicitându-le să își asume public o poziție clară și transparentă față de legislația care sprijină sectorul neguvernamental, și care riscă să fie modificată.
Mihaela Munteanu:
Acest demers este unul valid, ONG-urile sau o îngrijorare cu privire la modificarea continuă a legislației privind susținerea finanțării, aceste mecaniste care există, de 3,5% sau 20 %, dar pe care fiecare partid la guvernare încearcă să le schimbe. De asemenea, interogarea politicienilor cu privire la ce au de gând să facă pentru mediul neguvernamental, care s-a dovedit a fi un partener foarte serios în momnentele de criză, este una validă într-un moment în care sigur, oamenii sunt în fața unei alegeri pe care o fac.
ONG-urile mureșene își propun ca inițiativa acestui parteneriat pentru Comunitate să continue și să se consolideze, pentru ca ideea de voluntariat, de altruism social, să devină un fapt firesc în comunități.
Autor: Valeriu Russu