Codul Muncii îi nemulţumeşte şi pe investitorii americani în România.
Publicat de radiomures, 12 decembrie 2002, 00:00
Reprezentanţii Camerei Americane de Comerţ în România susţin cã, deşi forma în care a fost adoptat Codul Muncii reprezintã o variantã îmbunãtãţitã a propunerilor iniţiale, documentul cuprinde încã multe elemente neclare.
Preşedintele insituţiei, Obie Moore, spune cã punctele neclare sunt mai ales din domeniul administrativ şi financiar.
De asemenea, reprezentantul investitorilor americani în România semnaleazã faptul cã în textul Codului Muncii nu sunt specificate condiţiile pentru crearea fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale.
Pe de altã parte, preşedintele Camerei susţine cã este necesarã introducerea în Codul Muncii a unor prevederi referitoare la obligaţia angajaţilor de a presta servicii de calitate.
Guvernul şi-a asumat, luni, rãspunderea în faţa Parlamentului pentru Codul Muncii. Acesta va intra în vigoare de la 1 martie 2003.
Printre cele mai importante prevederi ale Codului se numãrã înlocuirea cãrţilor de muncã cu registre întocmite de angajatori, care vor cuprinde contractele individuale de muncã.
De asemenea, actul normativ desfiinţeazã contractele individuale de muncã pe perioadã determinatã.
Astfel de contracte pot fi încheiate numai în cazul în care un salariat este înlocuit de un altul, pe o perioadã determinatã, sau în cazul în care sunt necesare lucrãri urgente, în cazuri excepţionale.
De asemenea, Codul Muncii obligã angajatorii sã comunice periodic salariaţilor situaţia economicã şi financiarã a unitãţii, precum şi sã plãteascã daune în cazul întârzierilor sau neplãţii salariului.
În plus, în cazul concedierilor individuale pentru motive economice, angajatorilor le revine obligaţia de a propune salariaţilor programe de formare profesionalã şi redistribuirea acestora.
În cazul concedierilor colective pentru motive economice, angajatorii trebuie sã întocmeascã în prealabil un proiect de concediere colectivã, care sã fie transmis sindicatelor sau reprezentanţilor salariaţilor.
În situaţia în care salariatul nu corespunde profesional postului în care a fost încadrat, angajatorul are obligaţia de a propune alte locuri de muncã vacante în unitate, iar dacã nu dispune de un astfel de loc, va solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncã.
MEDIAFAX / Sorina Bota