Cod portocaliu de caniculă în județul Mureș
Publicat de APETRI MARGARETA, 23 iunie 2021, 14:46 / actualizat: 25 iunie 2021, 18:59
Județul Mureș se află acum sub avertizare de cod galben de caniculă, iar mâine și poimâine, sub cod portocaliu.
Meteorologii spun că se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 35 și 37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei, iar valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20-22 de grade.
Primăriile sunt obligate prin lege să amenajeze puncte în care cetățenii să se poată adăposti, iar unele localități au luat deja măsurile necesare.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Reghin, Imola Grama.
Recomandările pentru populație se vor afișa pe site-ul primăriei și pe pagina de Facebook. Deocamdată suntem în cod galben. Dacă vom trece la cod portocaliu suntem pregătiți să instalăm 2 corturi de prim ajutor dotate cu apă și asistență medicală, cu puncte de hidratare. Unul în Parcul Central, celălalt în Piațeta din cartierul Libertății. De asemenea, străzile municipiului sunt spălate pentru a mai reduce temperaturile de la nivelul solului.
Cei care vor fi afectați de caniculă se vor putea refugia în farmacii, unde există aer condiționat, apă și, la nevoie, asistență medicală.
Președintele Colegiului Farmaciștilor Brașov, Mirela Zamfirescu.
Noi avem farmaciile pe Brașov pregătite, sunt anunțate. Pacienții intră câte 2, maxim 4 în farmacie dar, în momentul în care, Doamne ferește, este o problemă, pot găsi la noi un tensiometru, apă.
Inspectorul șef al ITM Mureș, Eva Man, a subliniat că angajatorii trebuie să își protejeze angajații și au la dispoziție mai multe posibilități . Deja au demarat controalele pe aceste măsuri.
Angajatorii au obligația de a asigura un microclimat pentru salariații societăților. Astfel, fie reducerea intensității și ritmului activității fizice, asigurarea ventilației la locul de muncă, acolo unde este posibil, alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea apei minerale adecvate, de la 2 la 4 litri pe persoană pe schimb. De asemenea, asigurarea de dușuri, acolo unde este posibil, asigurarea echipamentului individual de protecție. În situația în care aceste măsuri nu pot fi luate de către angajator, angajatorul este obligat să reduce durata zilei de lucru, sau să eșaloneze ziua de lucru pe două perioade, până la ora 11 și după ora 17 .
Neasigurarea acestor măsuri constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei.