Coaliţia de guvernare a mai făcut un pas pentru desfiinţarea Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor
Publicat de Corina Muntean, 19 martie 2021, 09:48
Ieri a avut loc o şedinţă cu tensiuni şi dezbateri aprinse, între putere şi opoziţie, în comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Tonul dezbaterilor i-a făcut chiar pe preşedintele Înaltei Curţi şi cel al Consiliului Superior al Magistraturii să părăsească lucrările. Au rămas însă şeful DNA şi Procurorul general care au susţinut desfiinţarea secţiei considerată ineficientă şi care nu ar oferi niciun ajutor cetăţenilor.
Până la urmă proiectul guvernului a fost aprobat, însă cu o modificare semnificativă – judecătorii şi procurorii să nu poată fi trimişi în judecată fără avizul CSM – un compromis cerut de UDMR.
Nu a existat un fenomen generalizat de corupție în rândul magistraților care să impună înființarea Secției speciale, a spus ministrul justiției, Stelian Ion, la dezbaterile din comisie, unde a vorbit și despre semnalele primite din sistemul judiciar împotriva acestei structuri:
Ea poate deveni un instrument periculos. Actualmente, această secție /nu/ este absolut deloc eficientă. Bazele pe care s-a conceput această secție au fost greșite. O singură structură centrală nu poate face anchete cu privire la toate plângerile formulate împotriva magistraților.
Liberalul Cristian Băcanu a declarat că Secția specială nu și-a dovedit eficiența în timp, iar colegul său din coaliție, deputatul USR-PLUS Mihai Badea, a susținut că este vorba de un instrument înființat în timpul fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, pentru a-i controla politic pe magistrați.
Reprezentanții AUR au spus că nu susțin desființarea secției, iar social-democrata Steluța Cătăniciu a subliniat că dezbaterile pe acest subiect nu ar trebui să fie marcate de orgolii și acuzații politice:
Este incredibil să susții desființarea secției pentru că nu au fost trimiși magistrații în judecată, la fel cum este incredibil că vorbim cu foarte multă ușurință despre motivul înființării secției. Să știți că nu pentru că exista sau pentru că există un fenomen generalizat de corupție în rândul magistraților a fost înființată secția, ci ca o garanție a independenței acestora.
PSD a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională proiectul de lege dacă documentul va trece de Parlament.
Varianta proiectului de desfiinţare a Secţiei speciale, aşa cum a fost modificat de Comisia juridică, a fost imediat criticată de două asociaţii de magistraţi.
Forumul Judecătorilor şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie susţin că avizul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraţilor ar fi un filtru neconstituţional.
Atrag atenţia că există toate premizele ca această prevedere să fie văzută de societate ca o superimunitate.
Şi ministrul Justiției, Stelian Ion , consideră că prevederea privind avizul CSM ar fi o soluţie nefericită, însă, a spus el, fără acest compromis nu s-ar fi obţinut aprobarea în comisia juridică a proiectului de desfiinţare a Secţiei speciale.