CNCD, sesizat pentru discriminarea românilor din Harghita și Covasna

Publicat de Rotar Mirela, 6 septembrie 2022, 13:43 / actualizat: 6 septembrie 2022, 21:58
Sesizarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării vine din partea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) și privește atitudinea discriminatorie a autorităților locale din județele unde comunitatea românească este minoritară numeric.
Potrivit președintelui Forumului, Dragoș Burghelia, românii sunt lipsiți de unele drepturi elementare privind utilizarea limbii române în spațiul public:
Forumul Civic și-a asumat sesizarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în problema discrimării vorbitorilor de limbă română din județele Harghita, Covasna și Mureș. Cu toate că legile și Constituția țării statuează că limba oficială în România este limba română, constatăm că foarte multe evenimente publice, finanțate din bugete locale sau centrale, se desfășoară doar într-o limbă străină, în maghiară sau în altă limbă, fără o traducere sau o echivalare și în română. Acest fapt reprezintă o discriminare evidentă la adresa vorbitorilor de limbă română, și, cu atât mai mult, reprezintă o lipsă de respect față de cetățenii României, care contribuie, prin taxe și impozite, la bugetele locale și de stat.
În calitate de membru în Comitetul Regiunilor, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a ridicat problema traducătorilor autorizați, care în alte țări sunt finanțați din fonduri europene, împreună cu echipamentele corespunzătoare.
Dacă va fi citat la CNCD el va propune Forumului Civic al Românilor să facă eforturi comune pentru găsirea de soluții ca afișele la evenimente publice să nu mai fie tipărite doar în limba maghiară:
Dacă vorbim de orice fel de comunicare, sunt niște lucruri de ordin administrativ pe care care statul are obligația să le susțină. Bannerele și afișele cineva trebuie să le producă și ele presupun costuri. Aș ruga acest Forum al Românilor să facem eforturi împreună. Dacă CDND-ul ne va chema, noi o să înaintăm această propunere, pentru că trebuie oameni de specialitate. Al doilea lucru pe care îl propun acestui forum este să facă demersuri ca atât copiii maghiari, cât și cei români să învețe ori limba maghiară ori limba română; cel puțin în județul Harghita, sunt multe familii mixte, unde un bunic e de naționalitate română și celălalt, de naționalitate maghiară.
Instituția Prefectului județului Covasna admite că pot exista cazuri izolate de discriminări, a arătat purtătorul de cuvânt al instituției, Erdely Andras:
Instituția Prefectului Covasna nu poate să se pronunțe așa, în general; s-ar putea să fie anumite cazuri. Dar afirmația că, în activitățile sportive și la centralele instituțiilor publice din cele două județe, atât operatorii cât și roboții folosesc exclusiv limba maghiară, sigur nu este adevărată. Se pot întâmpla cazuri izolate și probabil că cei de la FCRCHM au dreptate. Instituția Prefectului pune accent deosebit pe această manifestare bilingvă a instituțiilor publice.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Covasna a mai subliniat că, practic, în cadrul manifestărilor private nu se poate impune o conduită bilingvă participanților.
Valeriu Russu