Cluj-Napoca este noua Capitală Europeană a Tineretului
Publicat de radiomures, 6 ianuarie 2015, 07:30 / actualizat: 16 februarie 2015, 11:28
Cluj-Napoca este noua Capitală Europeană a Tineretului şi deja sunt voci care consideră că obţinerea acestui titlu este evenimentul deceniului în România. Până în 2021 niciun alt oraş românesc nu va mai fi capitală europeană.
Clujul are de câteva zile cinci limbi oficiale: româna, maghiara, germana, engleza şi franceza. Noua Capitală Europeană a Tineretului mizează pe resursele de creativitate oferite de cei aproximativ 300 de mii de tineri care locuiesc în Cluj-Napoca şi în zona metropolitană. O sută de mii dintre aceştia sunt studenţi masteranzi şi doctoranzi ai celor 12 universităţi clujene; alţii sunt elevi ai liceelor clujene sau tineri antreprenori, funcţionari, muncitori sau cercetători ştiinţifici. Statutul de Capitală Europeană a Tineretului va aduce vizibilitate internaţională pentru unele dintre cele mai importante proiecte ale comunităţii locale, de exemplu, pentru proiectul sângelui artificial, a cărui formulă a fost descoperită de chimistul Radu Silaghi-Dumitrescu de la Universitatea Babeş-Bolyai:
Radu Silaghi-Dumitrescu: Lumea încearcă să rezolve problema sângelui artificial, adică să producă sânge artificial de câteva zeci de ani. S-a întâmplat să lucrez într-un colectiv din Anglia care încerca să găsească o soluţie. Înainte de asta s-a întâmplat să lucrez într-un colectiv din SUA, unde am luat contact cu nişte unelte, cu nişte molecule care nu aveau nicio legătură cu sângele.
Un alt proiect care va fi promovat va fi cel al ambalajelor cu proprietăţi antimicrobiene al cercetătorului Dan Vodnar de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară:
Dan Vodnar: Practic, ideea a pornit în urmă cu vreo 6 ani, când am lucrat în teza mea de doctorat împreună cu doamna profesor Carmen Socaciu. A fost o idee oarecum uşoară pentru că am fost plasat, mă rog, am câştigat o bursă dată de către guvernul german de mediu astfel încât am putut să-mi realizez partea experimentală în Germania.
Nu va fi vorba doar de proiecte universitare, ci şi de susţinerea industriilor creative. Clujul este polul naţional de creştere în industria IT şi are 20 de mii de tineri care lucrează sau studiază în acest domeniu. De asemenea, performanţele industriei IT din Cluj au fost lăudate de reviste precum „Forbes”- ediţia americană sau „Paris Match”, care consideră că oraşul Cluj-Napoca ar putea să devină cel mai important centru high-tech din Europa. În acest domeniu permanent apar noi locuri de muncă, chiar şi pentru cei mai puţin calificaţi.
De dezvoltarea universităţilor şi a industriei IT se leagă şi cel mai important proiect asumat de comunitatea locală: Cluj Innovation City. Este vorba de un oraş al inovării care va fi construit pe o suprafaţă de 200 de hectare în Dealul Lombului. Acest proiect înglobează structuri precum Tetrapolis, care va grupa centre de cercetare-dezvoltare ale unor mari companii multinaţionale.
În ultimii ani, Capitala Europeană a Tineretului a strâns multe superlative: „Huffington Post” a inclus Clujul în lista oraşelor în care sunt create noile tendinţe în arta mondială; o cercetare a Comisiei Europene a declarat Clujul drept oraşul european cel mai prietenos cu străinii; un studiu francez a arătat că Clujul este oraşl european cu cel mai curat aer, iar Ambasada Franţei spune că în oraş se află cea mai mare comunitate de studenţi francezi şi francofoni de la est de Elveţia.
RRA
Sursa foto: voceatransilvaniei.ro