Clinicile de psihiatrie din Tg. Mureș devin spitale COVID
Publicat de Corina Muntean, 20 aprilie 2020, 11:12
La fel ca mai multe clinici aparținând Spitalului Clinic Județean Mureș, și cele două clinici de Psihiatrie au început să primească pacienți infectați cu noul coronavirus.
Mai multe imagini au apărut, însă, în mediul online privind starea deplorabilă în care se găsesc unele saloane.
Acestea nu pot fi renovate, însă, într-un timp atât de scurt, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș managerul Spitalului Județean, dr. Daniel Porav-Hodade:
Sunt poze de la subsolul acelei clădiri. De mai mult timp trebuia făcută o renovare. La etajul II unde funcționează la ora actuală Psihiatria COVID, condițiile sunt mult mai bune.
Zeci de pacienți din cele două clinici de psihiatrie au fost transferați sau externați în ultimele două săptămâni pentru a putea pregăti circuitele necesare pentru pacienții cu COVID.
Unii bolnavi au fost transferați la Târnăveni, unde deocamdată
nu mai sunt locuri iar alții, grav bolnavi, sunt încă izolați într-o parte a clinicii, a precizat șeful Clinicii de Psihiatrie II din Târgu-Mureș, prof.univ. dr. Aurel Nireștean:
Mai avem internați încă pacienți și, treptat încercăm să-i externăm și pe ei și să-i trimitem la Târnăveni, în măsura locurilor. Suntem pregătiți pentru ceilalți pacienți care ar putea veni… De asta i-am ținut la noi că nu avem unde să-i trimitem. Sunt cazuri din ambele clinici pe care i-am adunat într-o parte a clinicii și pe care treptat în ultimele două săptămâni îi tot externăm și încercăm să-i trimitem încoace, încolo… (Chiar dacă saloanele sunt deprimante – n.r) Sigur că nu este cea mai plăcută situație dar este una de facto deocamdată și pe care nu o putem remedia de pe o zi pe alta…
Clădirea unde funcționează cele două clinici de psihiatrie din Târgu-Mureș a fost inițial cazarmă pentru militari, iar după Revoluție a devenit pavilion de Psihiatrie, însă aici nu au fost făcute niciodată investiții majore.
Cristina Bulbescu