Clinicile de oncologie și radioterapie, asaltate de pacienți la Tg. Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 28 iunie 2022, 12:01 / actualizat: 30 iunie 2022, 16:18
După perioada pandemiei când mulți dintre pacienți au evitat sau nu au putut avea acces la serviciile medicale, inclusiv cele oncologice, de anul acesta cazurile aproape că s-au dublat.
Până acum, anul acesta au fost peste 750 de internări de zi și 600 de internări continue la Oncologie Medicală, câte au fost în tot anul 2021. La Radioterapie, numărul de ședințe de anul acestea le-a depășit cu mult pe cele de anul trecut.
Partea bună este că s-au scurtat timpii de așteptare, aflăm de la managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan:
După pandemie, se observă o creștere marcată a cazurilor care se adresează clinicii noastre (Oncologie și Radioterapie – n.r.). Pe Radioterapie, am avut anul trecut, 917 ședințe în ultimul trimestru, când am redeschis secția, iar până în prezent, avem deja 1.970 de ședințe de radioterapie. Ceea ce trebuie menționat este faptul că timpul de așteptare s-a redus foarte mult la 2, 3 zile.
Și medicii de familie mureșeni au sesizat o creștere a cazurilor oncologice după pandemie. Președintele Patronatului Medicilor de Familie Mureș, dr. Iulia Băilă:
Sunt multe cazuri (de cancer -n.r.) pe care și eu le-am mai descoperit, din păcate, dar nu pot să spun că e chiar explozie de cazuri. Într-adevăr atunci (în pandemie – n.r.) cine a avut probleme serioase oricum a fost văzut de un medic pentru că dacă ai un semn alarmant care te duce cu gândul la cancer, până la urmă tot te-ai dus dar … din păcate, sunt foarte, foarte multe cazuri, da. Nici nu se face nici un fel de prevenție.
În urma unui proiect european, Spitalul Județean Mureș este în curs de achiziție a unui nou aparat CT (Computer Tomograf) performant, astfel încât unitatea medicală va avea funcționale, din această vară, două CT-uri.
Tot la nivelul Spitalului Județean Mureș funcționează și Unitatea de Rezonanță Magnetică, astfel încât circuitul de diagnostic și tratament al cazurilor oncologice este aproape complet.
Ceea ce lipsește Centrului Medical Mureș este PET-CT-ul, care este o metodă avansată de diagnosticare și monitorizare a anumitor tipuri de cancer și a metastazelor. Astfel de aparate sunt foarte puține în țară și se găsesc doar în câteva clinci private sau publice din Cluj, Oradea și București.
Cristina Bulbescu