Clienții restaurantelor pot primi gratuit apă potabilă
Publicat de APETRI MARGARETA, 25 martie 2024, 13:14
Restaurantele, cantinele și furnizorii de servicii de catering din România vor fi obligați să distribuie gratuit apă potabilă furnizată prin rețeaua de distribuție, potrivit unei noi legi privind calitatea apei.
Noutatea legislativă are ca obiective protejarea sănătății umane împotriva efectelor adverse ale contaminării apei destinate consumului uman și îmbunătățirea accesului la apă potabilă.
În județul Mureș, apa distribuită pe rețea îndeplinește toate normele pentru a fi sigură pentru consumul uman și este verificată în permanență, a precizat purtătorul de cuvânt al companiei Aquaserv, Nicolae Tomulețiu.
Compania Aquaserv efectuează verificări în laboratorul său acreditat RENAR, specializat pe controlul apei potabile, dotat de o tehnologie de ultimă oră, în valoare de peste un milion de euro. Doar în consumabile, de exemplu, se investesc anual peste 50.000 de euro. Analizele sunt efectuate de personal calificat. Apa furnizată pe rețeaua publică îndeplinește toate condițiile de potabilitate și este o apă sigură pentru consum.
Deja unele unități de alimentație publică oferă apă gratuit clienților.
Un astfel de exemplu este cantina Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș.
Purtătorul de cuvânt al Universității, Teodora Mândru.
Microcantina Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș, se aliniază acestei cerințe încă din toamna anului 2022. Microcantina oferă în mod gratuit apă potabilă cu lămâie la carafe sau apă potabilă la carafe pe toate mesele din microcantină, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 18.00.
Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Alte noutăți pentru restaurante se referă la obligativitatea acestora de a afișa vizibil, fie la intrarea în restaurant, fie în meniu că există posibilitatea ca oamenii să-și ia la pachet mâncarea pe care nu reușesc să o consume în local.
Clienţii nu vor plăti nimic pe recipientele și ambalajele în care vor lua mâncarea.
De asemenea, magazinele alimentare, supermarketurile și hipermarketurile sunt obligate să ieftinească alimentele care se apropie de data de expirare sau să le doneze unor organizații umanitare sau adăposturi pentru animale.
Autor: Raluca Creț